Новите строежи не са пречка за разширяването на Околовръстното

Обектите, попадащи в обхвата на бъдещото разширение на Околовръстното шосе, са предимно асфалтирани площадки за открити складове и паркинги, които не се разглеждат като строителство и затова за тяхното изграждане не са необходими разрешителни за строеж. Това сочи докладът на главния архитект на София Стоян Янев, който е извършил проверка на строителството в района на пътя в участъка от булевард "България" до пътен възел Симеоновско шосе. Проверката на законността на строежите по околовръстното беше разпоредена в средата на октомври от председателя на Столичния общински съвет Антоан Николов. Причина за предната акция на общината срещу незаконните сгради бяха многобройните сигнали за това, че в района се извършва активна строителна дейност. След последната проверка преди около две години Столичният общински съвет взе решение да не се издават разрешения за строеж в района. Въпреки това там се строи, алармира тогава председателят на местния парламент. Председателят на СОС нареди проверката да обхване и сградите, които вече имат постоянен или временен статут.

Според главния архитект сега съществуващото строителство в участъка не нарушава предвидения габарит и няма да създаде затруднения при предстоящото разширение на околовръстния път. Разположението на обектите е било наложено по електронен път от "ГИС - София" ЕООД върху проекта за реконструкция. Освен липсата на масивно строителство в обхвата на реконструкцията е установено и наличие на имоти, които ще бъдат засегнати при изграждането на локалите на пътното платно.

Изясняването на статута на всички сгради по Околовръстното беше наложително заради предстоящия цялостен ремонт на южната дъга на шосето. При него ще бъдат премахнати всички постройки с временен статут. Ремонт на южната дъга трябва да започне през тази година. Той предвижда да бъдат обновени около 4 километра и да се изградят два нови пътни възела, които ще пресичат Симеоновско шосе и пътя за Драгалевци. Ремонтните работи ще продължат две години, като ще бъдат направени шест нови ленти. Цялостната реконструкция на пътя ще струва 20 млн. евро, които ще бъдат осигурени с кредит от Европейската инвестиционна банка по проекта "Транзитни пътища - 3" и средства от фонд "Републиканска пътна мрежа". В момента тече процедура по отчуждаването на около 300 терена, през които ще минат новите пътни платна.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK