Министерства заграждат улици, за да си осигурят места за паркиране

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) без позволение е заградило част от улица "Уилям Гладстон", а живеещите в района нямат къде да си паркират колите. Това заявиха в предаването "Здравей, България!" на Нова телевизия ощетените обитатели на улицата.

Първоначално ведомството само поставило знаци за служебен абонамент за паркиране. Подобна практика е масова както за ведомствата, така и за фирмите в центъра. Този начини за запазване на място за престой обаче дава възможност вечер и през почивните дни паркомястото да се ползва и от външни хора. Това е записано в договорите да служебен абонамент и е указано и на пътния знак, който сигнализира запазените места. Преди малко повече от година обаче от МОСВ поставили бариера на улицата и така запазили само за свои нужди частта от "Уилям Гладстон" от ул. "Хан Крум" до пл. "Славейков". Заграждението стои денонощно и дори вечер живеещите в района не могат да паркират колите пред домовете си. "Спираме по околните улици, обикалям по половин час, преди да намеря място, за колата си", коментира жена от съседна кооперация.


Бариерата е поставена без разрешението на общината, коментира ръководителя на управление организация и безопасност на движението в кметството Петър Несторов. Той уточни, че в МОСВ са били предупредени да премахнат съоръжението, но досега нямало ефект. "Трудно можем да се преборим с държавните институции, подобни нарушение е направено и от Министерството на транспорта", добави Несторов.

Потърсени за коментар, от МОСВ уточниха, че бариерата е поставена от предишното ръководство на министерството, защото спрелите коли са възпрепятствали достъпа на служебните автомобили до сградата и прилежащия към нея гараж. От министерството на околната среда обясниха, че проблемът може да се реши, ако живеещите в района подадат молба в администрацията, в която посочат номерата на своите автомобили, за да бъдат допускани те да паркират в затворения участък на улицата. "Недопустимо е да подаваме молба, за да получим достъп до нещо, което ни се полага", коментират живеещите в района.

"Няма друга държава, където министерства затварят улици, за да паркират без пари", коментира общинският съветник Красимир Арсов. Според него сред нарушителите са Министерство на финансите и парламента, който самоволно заградил част от пл. "Александър Невски".

Контролът по самоволното запазване на места за паркиране се извършва от Столичния инспекторат по чистотата. Първоначалната глоба е пет лева, а при драстични нарушения се съставя констативен протокол. Документът се изпраща в районната община, като максималната глоба е 500 лв.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK