Георги Първанов разсекрети стенограмата от 4 февруари 1997 г.

Президентът Георги Първанов разсекрети стенограмата от Консултативния съвет по национална сигурност при президента Петър Стоянов от 4.02.1997 г., съобщи БНТ. Тогава БСП върна мандата за съставяне на ново социалистическо правителство и така беше предотвратена опасността от гражданска война.

В стенограмата няма нищо сензационно, каза преди 4 дни експрезидентът Петър Стоянов. В нея няма да намерите политиченски пазарлъци от ония дни, подчерта той.

Преди пет години Петър Стоянов свиква Консултативния съвет по национална сигурност, защото България изживява най-кризисните си дни в най-новата си история. Всички членове на съвета изслушват информация, предоставена от главния секретар на МВР ген.Ламбов. В нея се съобщава, че са блокирани всички централни кръстовища в столицата, както и входно-изходните магистрали и ЖП - кръстовищата на 15 български градове, а също и 4 контролно-пропускателни пунктове по границата. Тогава Жан Виденов казва, че в държавния резерв има 100 000 тона жито и това количество ще стигне до края на март.


Обстановката е не само сложна и драматична, но и взривоопадна, казва тогавашният лидер на БСП Георги Първанов. Съгласен съм, че е от изключителна важност ние да намерим начин да приберем хората от улицата, казва Първанов. Петър Стоянов предлага три варианта за изход от кризата: съставяне на нов кабинет от левицата, временно правителство на широка основа за 100 дни и връщане на мандата от БСП. Да, бързите избори са един възможен изход или по-скоро една необходима стъпка, казва Първанов. Той настоява за формирането на преходно широко коалиционно правителство. Иван Костов заявява, че недоволството на хората е извън контрол, а парламентът работи деструктивно, което не дава възможност да се направи нищо добро за България. Благовест Сендов се обръща към Стоянов с думите: "Г-н президент, ако утре затворим парламента, аз се страхувам за бъдещето на президентската институция". На същото мнение е и Иван Костов. Той призовава да се намери политическо решение. Ако парламентът банкрутира по такъв начин, това ще бъде силен удар върху инситуционализма на държавата, заявява той.

След 4 часа се стига до приемането на декларация, в която президентът насрочва предсрочни парламентарни избори през април 1997 г., с негово посредничество парламентарно представените политически сили приемат принципите за излизане от кризата и накрая Стоянов назначава служебно правителство до изборите.

Стоянов благодари лично на Добрев и Първанов за връщането на мандата, с което са избегнати сблъсъци и кръвопролития.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK