Димо Гяуров сезира прокуратурата за нарушения на Бонев

Директорът на Националната разузнавателна служба генерал Димо Гяуров е сезирал прокуратурата за нарушения на Богомил Бонев. Това съобщи в събота самият Гяуров в интервю за "Дарик радио".

Смятам, че Бонев е осъществил няколко състава на престъпление и предоставям нещата на прокуратурата да вземе

решение, каза Гяуров. От една страна Бонев си позволи в средата на декември да съобщи по телевизията информация, която не би следвало да изнася по казуса с Веселин Стойков; от друга, ме набеждава в престъпления, обясни той.


Гяуров каза, че е изненадан от изказването на Бонев през седмицата в "Дарик радио". В него Бонев заявява, че или Димо Гяуров е укрил данните за членът на СЕМ Веселин Стойков през 1997 г., когато Стойков е бил разследван за принадлежност към Държавна сигурност, или са се появили нови документи. Тъй като Бонев си позволява да твърди такива неща, си правя извода, че е започнал целенасочена атака срещу мен, което ми даде основание да сезирам прокуратурата, каза Гяуров.

По думите му и през 1997 г., и сега разузнавателната служба е представила на двете комисии едни и същи документи. Това, че различните комисии са направили различни изводи, не е моя вина или вина на служителите, каза Гяуров. Не е възможно да бъдат представени други документи, защото делата в службата са прошнуровани и прономеровани, всяко листче е описано и не е възможно някой да се позволи да измъкне лист от дадена папка или да прибави, допълни той.

Три пъти Стойков е проверяван дали е сътрудничил на Държавна сигурност, но трябва да се знае, че е проверяван от различни комисии, по различно време, при различни закони, каза Гяуров.

През 1997 г. законът даваше рестрикции на комисията дали да обяви името на дадено лице, обясни той. Това, че биваха установявани данни за принадлежността на едно лице към ДС, все още не беше достатъчно основание за обявяване на името му, каза Гяуров.

Не е най-важно каква ще бъде структурата на разузнавателната служба и на кого ще бъде подчинена, по-важно е да има добра нормативна регулация на дейността на службата. Така коментира Димо Гяуров идеята на председатeля на парламентарната комисия по външна политика, отбрана и сигурност Станимир Илчев да бъде създадено ведомство, в което Националната разузнавателна служба, Националната служба за сигурност и Националната служба за охрана да се обединят и това ведомство да е със статут на министерство или на агенция.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK