Започна разчистването на столицата от изоставените коли

Жълт "Вартбург" комби без стъкла, фарове и номера стана първата изоставена кола, която беше принудително преместена от улица в София. Автомобилът няколко години препречвал тротоара до 25-то училище в столичния квартал "Красно село", обясниха от районната администрация. Преди две седмици специалната комисия към общината е поставила на колата стикер, с който предупреждава собственика, че ако не махне автомобила си, той ще бъде изместен принудително. Точно в 9.10 часа в сряда паяк, нает от фирма "Екопрес" (която събира изоставените коли на територията на 6-то и 3-то РПУ), вдигна останките на колата и ги откара на паркинг на гара Яна. Ако автомобилът не бъде потърсен до две седмици, той ще бъде разглобен. При положение че собственикът си го иска обратно, трябва да плати извозването, съхраняването и глоба. Номерата от рамата и двигателя ще бъдат дадени на КАТ и по тях ще бъде намерен притежателят, на който ще бъде наложена глоба за замърсяване на околната среда. Санкцията е 50 лева. Акцията се охраняваше от двама полицаи от 6-то РПУ, но тяхната намеса не се наложи, защото не се намериха протестиращи срещу премахването на вартбурга от тротоара. До края на деня служители на "Екопрес" прибраха още три маркирани автомобила. Според представители на район "Красно село" само в частта от квартала, попадаща в близост до центъра, вече са маркирани 134 изоставени коли. Столичната община няма обобщени данни за всички стари автомобили, оставени по улици, тротоари и градинки, но те са не по-малко от 40 000.

Според приетите от Столичния общински съвет промени в Наредбата за чистотата на града за изоставени се считат автомобилите, които са без регистрационни номера и не са преминали през технически преглед повече от две години. Шест частни дружества получиха лиценз за събиране на трошките от улиците на града. Те покриват цялата територия на София, като използват районирането на града според полицейските управления.

Поставянето на предупредителните стикери започна в началото на месеца и вече е обхванало всички квартали. Специалните комисии с представители на районното кметство, полицията и избраната фирма определят кои коли са негодни за движение на базата на десет критерия, сред които наличието на двигател, скоростна кутия, състоянието на гумите и общия външен вид. Шестте избрани дружества няма да получават пари от общината за своята дейност. Те ще печелят от предаването на колите за скрап.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK