Патриарх Максим още пише писмо до папа Йоан-Павел Втори

До края на март патриарх Максим и Светият синод ще изпратят писмо до папа Йоан-Павел Втори с потвърждение, че ще се срещнат с него по време на визитата му в България през май. Това съобщиха началникът на протокола на Държавния секретариат на Ватикана Ренато Бокардо и Видинският митрополит Дометиан. Двамата се срещнаха в сряда.

Папските пратеници са предали поздрави от светия отец на патриарх Максим и Светия синод. Те са повторили желанието му да се срещне с архиереите на Българската православна църква и са припомнили, че в Рим все още чакат отговор на писмото от януари, в което е изказано това желание. Патриарх Максим е уверил монсеньор Бокардо, че той и Светият синод взимат присърце желанието на светия отец да се срещне с тях.

Визитата на папа Йоан-Павел Втори в България ще бъде в дните, посветени на светите братя Кирил и Методий през май. Така папата иска да изрази уважението си към православната църква, каза монсеньор Бокардо. Тленните останки на Кирил се намират в базиликата "Сан Клементе" в Рим.


Папските пратеници планират да се срещнат с всички, които ще организират посещението на Йоан-Павел Втори в България. Те ще посетят Пловдив и Рилския манастир. Надяват се на среща и с външния министър Соломон Паси, каза Ренато Бокардо. Той е помолил да се определят няколко митрополити, които "да навлезнат в общите щрихи на програмата по папската визита", каза след срещата видинският митрополит Дометиан

Пратениците на папа Йоан-Павел Втори ще отпътуват от България на 9 март.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK