Детските надбавки растат от 1 април

От месец май месечните детски надбавки ще бъдат изплащани в новия им размер от 15 лева, ако законът бъде приет в предвидения срок, съобщи заместник-министърът на труда и социалната политика Христина Христова на заседание на парламентарната социална комисия.

Законът за семейни помощи за деца да влезе в сила от 1 април, реши комисията. В четвъртък приключи разглеждането на законопроекта преди второ четене в пленарна зала.

От май детски надбавки да получават само семействата с месечен доход на член от семейство до 150 лева, предвижда законопроектът. За определянето на прага се включват всички брутни доходи, облагаеми по Закона за доходите на физическите лица, пенсии, обезщетения и стипендии. Депутатите решиха само стипендиите на ученици до 18 години да не бъдат включени при определянето на границата за получаване на месечни помощи.


За родители на деца, на които до двегодишна възраст се установят трайни увреждания над 50 на сто, да се изплаща

допълнителна еднократна помощ в размер на 100 лева, решиха още депутатите. Размерът на месечната помощ за деца с установена трайна степен на увреждане да бъде двоен и да не зависи от дохода на семейството, предвижда законопроектът. За деца с трайни увреждания до навършване на двегодишна възраст да има и 100 лева месечна помощ, предлага още социалната комисия.

Според законопроекта, който Народното събрание ще разгледа следващата седмица, еднократната помощ при раждане за първо, второ и трето дете е 200 лева, а за четвърто и всяко следващо - 100 лева.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK