Юристи предлагат съд само пред две инстанции

Правораздаването може да стане по-бързо и ефективно като делата се гледат само на две инстанции, предложи в петък председателят на Върховния административен съд Владислав Славов.

"Триинстанционното производство, което работи вече от четири години, очевидно не е ефективно. Критиките за бавност на дейността на съдебната власт са свързани с него", обясни Славов. Според него конституцията трябва да бъде изменяна, както всички останали закони.

Бързина в правораздаването може да бъде постигната и без промяна в конституцията, обясни професор Екатерина Трендафилова от СУ "Свети Климент Охридски". Според нея съдебното производство е бавно, защото сме възприели най-несполучливия модел - въззивното производство (втората инстанция) е задължително. По-прагмататичните системи имат "прескачаща подсъдност", обясни професор Трендафилова. Това означава, че делото минава през въззивен съд, само ако някоя от страните настоява за това, иначе процесът продължава направо в касационния съд. Така е много по-евтино и по-бързо, защото се спестява цяло едно производство. Министерството на правосъдието вероятно ще предложи подобна промяна.


-----------------------------------

Триинстанционното производство беше заложено в конституцията от 1991 г., но влезе в сила едва през 1998 г., когато бяха променени процесуалните кодекси. Дотогава делата се разглеждаха на две инстанции, след което присъдата или съдебното решение влизаше в сила. Върховният съд осъществяваше преглед по реда на надзора - особен вид контролно-отменително производство, прилагано у нас през последните 50 години. В момента и в гражданския, и в наказателния процес втората въззивна инстанция повтаря действията на първата.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK