Антон Станков откри следствен арест в Софийския затвор

Правосъдният министър Антон Станков откри в петък изградения по европейски норми нов следствен арест към Централния софийски затвор. Арестът е предвиден за 108 арестанти, разпределени в килии на два етажа. На всеки етаж има баня и помещение за разпределяне на храната, снабдено с печки и хладилници. Двадесет и четири са

килиите с по четири легла, а шест - с по две. Във всяка килия има санитарен възел. Арестантите имат и добри възможности за свиждане и отдих на въздух в двора. Изграждането е отнело повече от година и струва около 650 хиляди лева, като средства са дошли от бюджета и от труда на затворници.

Това е още една крачка на България към Европа, смята правосъдният министър. По думите му откриването на ареста показва ангажираността на държавата с проблемите както на лишените от свобода, така и на подследствените.Ще бъдат облекчени и проблеми на конвоирането, каза Антон Станков.Той съобщи, че четири други ареста към РПУ-та, неотговарящи на изискванията, се закриват. Изграждането на още такива арести е въпрос на средства и такива ще бъдат отделени постепенно, каза министърът.


Попитан за резултати от проверката по повод оповестената стенограма от закритото заседание на Министерския съвет за договора с "Краун ейджънтс", министър Станков помоли въпросите да бъдат отправяни към главния секретар на МС.

Проверката е започнала още в четвъртък, уточни Станков и добави, че не разполага с резултати от нея. Той каза, че се надява най-малкият резултат от нея да е уволнения на длъжностни лица. Министърът отговори на друг въпрос, че е убеден, че вече е образувано наказателно производство за издаване на служебна тайна, защото прокуратурата трябва да изпълни задълженията си вследствие на публикацията. Той не се ангажира със срок за приключване на проверката с думите, че тя не е негова отговорност. По думите му тя се ръководи от главния секретар на МС и от министър Димитър Калчев.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK