Родерик Мур откри "Училище за политика" в Пампорово

Депутати и млади политически лидери от СДС, НДСВ, ДПС, БСП се обучават заедно в "Училище за политика" в Пампорово.

Политическата школа започна в петък вечер в хотел "Финландия", като за откриването пристигнаха Родерик Мур, изпълняващ длъжността посланик на САЩ, лидерите на СДС и БСП Надежда Михайлова и Сергей Станишев, Елена Немировская, директор на подобно училище в Москва, Дими Паница, Джон Хълсман от фондация "Херитидж".

Създаването на училището е осигурено с финанансиране от 100 хиляди долара от американското правителство, обясниха основателите на политическата академия. Техните намерения са да се търсят и донори от Европа за превръщане на училището в регионално, така че в него да се обучават представители на балканските страни.


Първите 40 възпитаници на училището са както политици, така и неангажирани с партии лекари, журналисти, сред аудиторията има и полицай. Изискването на американските донори за подбор на целевата група е било 20% от обучаваните да са от малцинствата и 40% да са жени, обясни Светлана Ломева, директор на училището.

Петдневното обучение в Пампорово представлява първата от общо три предвидени през годината сесии в "Училище за политика". Завършилите и трите модула ще получат диплома на НБУ за специализация по управленски умения.

"Ние също сме заинтересувани от успеха на училището, то е създадено с цел българите да се обединят и да работят заедно", подчерта в словото си Родерик Мур. Дипломатът напомни, че една стабилна България, където работят хора с различни политически възгледи и етническа принадлежност, може да бъде партньор за стабилност на Балканите.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK