Министерството на финансите е с нов главен секретар

Тенчо Попов е новият главен секретар на Министерството на финансите. Той замени освободения в средата на седмицата "по взаимно съгласие" Иван Баръмов.

Попов е бил назначен в деня, в който Баръмов се оттегли от финансовото ведомство. Според източници от министерството обаче за напускането на Баръмов е имало ясни индикации още преди рокадата, тъй като през последната седмица той не е ходил на работа. Тенчо Попов ще отговаря за четири дирекции във ведомството на Милен Велчев.

Според осведомени истинската причина за освобождаването на Баръмов са неразбориите, които се получиха с нововъведените бандероли за износ и за безмитните магазини. От 1 април фришоповете затвориха, тъй като трябваше цигарите и алкохолът, които продават, да бъдат облепени с бандероли Duty free, каквито финансовото министерство не осигури в срок. Подобна беше и ситуацията с цигарите и алкохолните напитки, които са предназначени за експорт, върху които също трябваше да има стикери с надпис "За износ".

Работна група към бюджетната комисия предложи да се отменят бандеролите заедно с приемането на Данъчно-процесуалния кодекс. Гледането на кодекса в комисията обаче се проточи прекалено дълго и определеният от закона срок за въвеждането на стикерите мина.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK