Милен Велчев утвърди бандеролите за безмитните магазини

Образец на новите бандероли Duty free, които трябваше да бъдат отпечатани до 1 април 2002 г., беше публикуван във вторнишкия брой на "Държавен вестник". Със заповед на министъра на финансите Милен Велчев от 1 април 2002 г. се утвърждават новите ценни книги, които трябваше да се поставят на цигарите и алкохолните стоки, продавани в безмитните магазини. Те ще имат розово-виолетов цвят и няма да се различават от досегашните бандероли, използвани за цигарите при продажбата на вътрешния пазар. Милен Велчев възлага на новия главен секретар Тенчо Попов изпълнението на заповедта.

Хаосът, който настъпи след 1 април с липсващите бандероли обаче, по никакъв начин не обяснява публикуването на заповедта на Милен Велчев в "Държавен вестник", смятат експерти.

Според приетите от парламентараната комисия по бюджет и финанси текстове в Данъчно-процесуалния кодекс (ДПК) срокът за продажбата на стоките без бандероли се удължава до 1 юли и отпада изискването те да бъда облепвани с ценната книга.


Вместо това, цигарите и алкохолът ще се продават със стикери с надпис For duty free only. Промяната се наложи, защото използването на бандеролите щеше да затрудни допълнително търговците на цигари и алкохол, както и да ги оскъпи.

В такъв случай, след като парламентът одобри промените в ДПК, което се очаква да стане до края на тази седмица, новите бандероли едва ли ще влязат в употреба, смятат експертите.

До редакционното приключване на броя коментар от Министерство на финансите за това какво налага обнародването на образеца за лепенките, които така или иначе няма да се използват, не беше получен. Не е известно и дали определени количества от тях не са вече отпечатани.

Според приетите в края на миналата година промени в Закона за акцизите след 1 април 2002 г. алкохолът и цигарите, предназначени за експорт, също трябваше да имат бандероли "за износ". Заради "техническите" затруднения на финансовото министерство обаче се наложи те да бъдат отменени. Според неофициална информация от министерството бившият главен секретар Иван Баръмов се прости с поста си заради напрежението около бандеролите. По същата причина безмитните магазини не работят от началото на април и инкасират големи загуби.

Във вторник стана ясно, че последните промени в ДПК вече са уговорени с различните министерства. Според председателя на комисията по бюджет и финанси Иван Искров ще се прилагат по-сериозни мерки при изнасянето на служебната информация. Началниците на Регионалните полицейски управления няма да имат достъп до данъчните досиета на компаниите и населението, както се предвиждаше в първоначалния вариант на кодекса. Комисията е приела и предложението на МВР данъчната администрация да събира глобите, налагани от КАТ.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK