Софийският университет открива нови специалности

Три нови специалности открива Софийският университет "Свети Климент Охридски" от академичната 2002/2003 г. Това са логопедия, архивистика и документалистика и химия и информатика, съобщи във вторник заместник-ректорът Димитър Гюров. В трите специалности ще се приемат само студенти редовно обучение, уточни началникът на учебния отдел Георги Гешев.

За логопедия ще се кандидатства с изпит по история или български език, за химия и информатика - с химия или математика, а в архивистика ще се приемат кандидат-студенти с история.

"Има промени при изпитите за някои от специалностите, затова е желателно младежите да се запознаят с тях преди подаването на документите", съобщи Гешев. Отпада устният изпит за английската филология, а в специалност богословие ще се влиза и с литература и история. Справочникът на СУ вече е на пазара, но от висшето училище съветват той да се купува от книжарниците или от студентската борса, провеждаща се в по-големите градове. Цената е 4 лева, а кандидатстудентският комплект документи струва 3 лева. Първите изпити са по богословие и физика на 8 юли, а последният е по журналистика на 5 август. Таксите за кандидатстване засега остават непроменени - 12 лева за първия изпит и по осем за всеки следващ.

Ръководството на СУ е поискало от образователното министерство около 5500 места за студенти редовно обучение и 1200 за задочници. По традиция обаче МОН отпуска половината от исканите места. Семестриалните такси ще са ясни до края на април, но не се очаква драстично увеличение. В момента те са около 60 лева.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK