Парламентът въведе еврокатегории за колите

Нови категории за превозните средства и за свидетелствата за управление приеха във вторник депутатите по време на второто четене на Закона за движението по пътищата. Те са по стандартите на Европейския съюз и ще важат за новоиздадените документи.

Поправката няма да наложи подмяна на вече издадените книжки и регистрационните талони на автомобилите, тъй като директивите на ЕС допускат и двата вида удостоерения. Първоначално в комисията е обсъждан вариант новите категории да бъдат записани в правилник за прилагането на закона, но по настояване на главния преговарящ на България с Европейския съюз Меглена Кунева промените останаха в закона.

Освен това народните представители приеха, че минималната възраст за издаване на книжка за мотоциклет с обем на двигателя не повече от 125 кубически сантиметра вече ще е 17 години, а не 18, както беше досега. Свидетелство за управление на мотопед ще се получава на 16 години, а 18 години е минималната възраст за управление на автомобили, 21 години - за получаване на свидетелство за управление на тролейбус, трамвай, автобус, микробус, ТИР и други.


Приетите във вторник текстове предвиждат всички дружества, които предлагат пътна помощ, да бъдат регистрирани от Изпълнителна агенция "Пътища". Изискване за получаване на регистрацията е компаниите да не са в процедура по несъстоятелност, да разполагат с автомобили и да имат номер за повикване. В момента дружествата, които предлагат пътна помощ се регистрират само в съда и никой не може да каже колко са на брой. Това затруднява контрола, тъй като повечето компании работят нелегално и не издават касови бележки.

Право да получават разрешение за извършване на технически прегледи освен физическите и юридическите лица, получават и неправителствените организации. Разрешенията се издават от министъра на транспорта или от упълномощено от него длъжностно лице в 30-дневен срок от подаване на заявлението. Разрешенията се издават за всеки технически пункт за срок от пет години. Министърът на транспорта получи право да отказва издаването на документа, като отхвърлянето може се обжалва по реда на Закона за административното производство.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK