Арабските страни питат дали можем да замразим отношенията си с Израел

Склонно ли е българското Народно събрание да обсъди решението на Европейския парламент за замразяване на деловите отношения с Израел и да вземе същото решение. Това попитаха в сряда посланиците на арабските страни у нас председателя на парламента Огнян Герджиков и шефа на комисията по външна политика, отбрана и сигурност Станимир Илчев. Същия ден европарламентът прие с 269 срещу 208 гласа резолюция за налагане на търговски санкции срещу Израел. В нея се призовава европейските правителства да замразят споразумението за асоцииране с Израел, по силата на което еврейската държава ползва търговски преференции при износа си за ЕС. В резолюцията се иска налагането и на оръжейно ембарго над Израел и палестинската автономна власт. Решението на европарламента има пожелателен характер и не задължава с нищо министрите на ЕС, които се събират в понеделник в Люксембург, за да обсъдят евентуални мерки срещу Израел. Евросъюзът е най-големият търговски партньор на Израел и поема 27% от износа на еврейската държава.

Срещата с Огнян Герджиков беше по инициатива на арабските дипломати. Въпросът за решение на парламента за замразяване на деловите отношения с Израел не бе поставен като категорично искане от страна на посланиците, обясни след разговорите Станимир Илчев. Арабските дипломати получили уверение, че ще бъдат свикани консултации между представителите на политическите сили в Народното събрание и ако има оформена позиция, тя ще се внесе за обсъждане в парламентарните комисии. Там ще се решава дали това да бъде решение, резолюция или декларация на парламента, обясни Илчев. Според него българската реакция можела да бъде оформена като отворено писмо до международните фактори, палестинците и израелците. Председателят на външната комисия каза, че не допуска евентуален отказ на България да замрази деловите си отношения с Израел да се отрази по някакъв начин на връзките с арабските страни, в това число и с Либия. Това би означало да не бъде уважен българският суверенитет при взимането на решения и при провеждане на конкретна политика, каза той.

Пред посланиците Огнян Герджиков е изтъкнал, че България е обезпокоена от ситуацията в Близкия изток и че стои зад резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. Страната ни поддържа балансирана политика и е в добри отношения и с Израел и с арабските страни, обясни парламентарният шеф.


По-рано в сряда заместник-министърът на външните работи Петко Драганов съобщи, че по време на визитата си в Тел Авив от 10 до 14 март е предложил България да предостави място за среща на двете спорещи страни в Близкия изток - Израел и палестинците, за бързото и мирно разрешаване на конфликта. Поканата все още е в сила и е част от опитите на страната ни по всякакъв начин да подкрепя мирното решаване на конфликта, каза Драганов. По думите му поканата е била съгласувана и с американския посланик в Израел.

По предложение на България на заседание на Съвета за сигурност на ООН във вторник късно вечерта е отложено гласуването на четвъртата поред резолюция за ситуацията в Близкия изток, съобщиха от външното министерство.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK