Кметове готвят протести срещу правителството заради пари

Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) ще предприеме радикални действия срещу правителството, ако не се пристъпи реално към приемане на програма за децентрализация в управлението и увеличаване на финансовата самостоятелност на общините. Това обяви на пресконференция председателят на сдружението и кмет на Разград Венелин Узунов. "За първи път сме в коренно различна политическа ситуация и сме с развързани ръце да призовем дори населението на протест срещу управляващите", каза кметът на Добрич и член на управителния съвет на НСОРБ Лъчезар Росенов, помолен за коментар от репортер на "Дневник". Той обясни, че досега сдружението е проявявало сдържаност към управляващите, защото неговите членове са били или от СДС, или от БСП. Членовете на управителния съвет на сдружението също са основно от двете политически формации. "Сега НСОРБ няма кметове на НДСВ и никой не може да ни спре", каза Росенов.

"Никога не съм бил свидетел на такова катастрофално финансово положение, в каквото са сега общините", каза кметът на Стамболийски Иван Атанасов. Повечето общини са изтеглили авансово част от бюджетите си. По първоначални данни тази година се очертава недостиг в общинските финанси от 250 млн.лв., обяви зам.-председателят на НСОРБ и кмет на Шумен Веселин Златев.


"Сегашният модел за определяне на общинските бюджети е порочен и не работи", обяви Узунов. Той поиска нов модел на взаимодействие с централната власт, който да гарантира цялостна промяна в системата на общинските финанси. Затова е необходимо да се започнат законодателни промени, като ясно се разделят разходите на държавни и общински, промяна на формулата на субсидиране. Според експертите на НСОРБ общините трябва да получават 100 процента от приходите от Данък общ доход (сега приходите се делят поравно между общината и държавата) и да имат право сами да определят местните данъци и такси. Тези промени да се включат в бюджет 2003 ще настоява управителният съвет на НСОРБ на предстоящите си срещи с президента на 30 април и с премиера през май.

Наличието на бюджетен дефицит, нереално планиране - изразяващо се в голямо разминаване между план и отчет, и нулев ръст на разходите за предоставяне на местни услуги са основните негативни тенденции в общинските бюджети за периода 1999-2001 г. според анализ, направен от експерти на "Инициатива местно самоуправление". Министерството на финансите ежегодно залага, и парламентът приема, нереалистично ниски субсидии, като така се създава изкуствен дефицит в местните бюджети. През 2001 г. брутният бюджетен дефицит е бил 386 млн. лв. Общата сума на неразплатените разходи, отчетена от общините в края на 2001 г., възлиза на 162.2 млн. лв. Размерът на неразплатените разходи е най-голям при големите и средните общини. По-голямата част от общините имат неразплатени разходи до 50 лв. на жител. В общините Бобовдол, Стамболово, Перник, Казанлък и Земен неразплатените разходи достигат над 30 процента.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK