Съдът отхвърли иск на Милен Велчев срещу банкери

Софийският градски съд във вторник отказа да приеме граждански иск от министъра на финансите Милен Велчев срещу обвиняемите по делото за неуспешната приватизация на "Инкомс телеком холдинг". Юрисконсултът на Велчев предяви претенции за 52.8 милиона лева обезщетение за имуществени вреди срещу всеки един от осемте подсъдими. Съдът отхвърли молбата, тъй като претенцията многократно надхвърля сумата, посочена в обвинителния акт.

Подсъдими са Захари Желязков, бивш директор на Агенцията за приватизация, изпълнителните директори на Първа инвестиционна банка (ПИБ) - Матьо Матеев, Мая Георгиева, бившият им колега Божидар Григоров, кредитният инспектор Надя Кошинска, юристите Бояна Караиванова и Иво Велчевски и управителят на "ВТП Инкомс" ООД Божидар Грозев. Според обвинителния акт, който е граден изцяло върху хипотези, тъй като сделката не е осъществена, те са ощетили държавата с 52.8 милиона лева. Прокуратурата твърди, че "ВТП Инкомс" е подставено лице и скрит пълномощник на банката и така кредитната институция се е опитала да направи скрита приватизация. Обвинението е по общия текст за престъпление по служба и на практика вина се търси за намерение да бъде отпуснат кредит, каквото не се е осъществило.

Сделката за холдинга беше спечелена от "ВТП Инкомс" с оферта за 3.6 милиона долара в брой и инвестиции за 11 милиона долара. ПИБ трябваше да отпусне кредит на купувача. През юли 2000 г. Върховната касационна прокуратура безпрецедентно спря приватизацията по сигнал на неуспелия конкурент "Инкомс 2000".

Във вторник подсъдимите отказаха да дават обяснения. Банкерите заявиха пред съда, че не разбират в какво ги обвиняват. Захари Желязков нарече обвинението абсурдно. Съдът започна разпит на свидетели.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK