Задава се нова криза в управлението на здравната каса

Поредна криза в управлението на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) може да избухне, след като във вторник досегашният изпълняващ длъжността директор Никола Василев беше избран за председател на Управителния съвет на институцията на мястото на Стефан Софиянски.

Негов конкурент беше бившият министър на здравеопазването Илко Семерджиев, който се предложи сам. Според Семерджиев изборът на Василев е атакуем пред Върховния административен съд, защото е в противоречие на Закона за здравното осигуряване. Там е записано, че в съвета не могат да влизат изпълнители на медицинска помощ. Василев е на щат във Военна болница и, откакто е в касата, се води в неплатен отпуск. "Доцент Василев обеща да избере къде ще работи, ако юристите кажат, че има нарушение на закона", каза Кирил Ананиев, член на УС.

Заседанието на Управителния съвет закъсня, той като Василев е обяснил, че има среща с президента Георги Първанов. Новият председател отказа всякакви изявления и забрани провеждането на брифинг след заседанието. Изборът му имат право да оспорят всички заинтересовани страни. Семерджиев заяви, че няма да обжалва, за да не се блокира дейността на касата. Това обаче може да направи всеки от 54-мата членове на събранието на представителите, както и договорните партньори на касата в лицето на лекарското, стоматологичното и фармацевтичните съсловия, коментираха юристи.


Във вторник вечер ръководството на Българския лекарски съюз (БЛС) се събра да обсъди избора и да реши дали да обжалва. Ние сме партньор на НЗОК в преговорите и бихме искали да работим с легитимно ръководство, за да бъде легитимен и националния рамков договор, каза главният секретар на съюза Атанас Кундурджиев.

Номинацията на Василев е била издигната от новия член на съвета Николай Николов. Той беше директор на НОИ до 2000 г. и влезе в УС по предложение на "Подкрепа". Докато траеше изборът, пред сградата на НЗОК обикаляше Евгени Душков, който е представител на синдиката в касата и член на нейния контролен съвет. Татяна Василева, която е съпартийка на бившия председател на УС Стефан Софиянски, е настоявала изборът да стане бързо, без да се чака тълкувание на юристите за неговата легитимност.

Василев беше изпълняващ длъжността директор на касата през последните 6 месеца. По време на управлението му стана първият сблъсък на институцията с БЛС, който отказа да подкрепи неговия вариант за рамков договор. Отказът на Василев да плати на "Аремиссофт" принуди фирмата да прекрати изграждането на информационната система.

"Реших да се кандидатирам за председател, защото през последните месеци касата се управлява по един безобразен начин. Не мога да гледам как пред очите ми се руши, нещо което съм градил и за което съм платил много висока цена", каза Семерджиев, имайки предвид прокурорската проверка, която тече срещу него за договора с "Аремиссофт".

Все още не е ясно кой ще изпълнява длъжността директор на касата до избора на титуляр. Василев е назначил за изпълняващ длъжността своя заместник Генчо Начев. Неговият избор обаче също е в противоречие на закона, защото е член на съвета на директорите на болница "Света Екатерина" и на частния здравен фонд "Закрила".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK