Международна кръгла маса обсъжда архивите на тайните служби

Необходимостта от отваряне на архивите на тайните служби в бившите комунистически страни ще обсъждат в събота и неделя участниците в Международната кръгла маса в София, организирана от фондациите "Отворено общество" и Център за плурализъм-България, съобщиха организаторите.

Темата за съдбата на досиетата ще бъде част от дискусия за мерките, заложени в Резолюция 1096 на арламентарната асамблея на Съвета на Европа /ПАСЕ/ за разрушаване наследството на бившите комунистически тоталитарни режими.

Мотото на двудневния форум е "Резолюция 1096 на ПАСЕ и проблемите при прилагането й в някои страни от бившия


социалистически лагер".

Сред чуждестранните участници ще бъдат федералният пълномощник за документите на Министерството на Държавна сигурност /ЩАЗИ/ на бившата ГДР, директорите на Службите за документиране и проучване на престъпленията на комунизма в Чехия и Словакия, президентът на Националния съвет за изучаване на архивите на румънската тайна полиция "Секуритате", вицепрезидентът на полския Институт за национална памет, представители на унгарската Служба за исторически архив и на Центъра за антивоенна акция в Югославия, журналисти от Германия и САЩ и други.

Участниците във форума ще обсъждат необходимостта от прилагането на резолюция 1096 и по-специално на точка 9 от нея за отваряне на архивите на секретните служби. ПАСЕ приветства отварянето на архивите на тайните служби за публична проверка в някои бивши комунистически тоталитарни държави и съветва да бъде дадена възможност на засегнатите лица да проверят при молба от тяхна страна досиетата си, се посочва в точка 9 от резолюцията.

На кръглата маса ще бъдат представени и журналистически разследвания, публицистика и обществени реакции за прилагането на точка 9.

ПАСЕ препоръчва на страните да разрушат наследството на бившите комунистически режими като преструктурират старите правни и институционални системи, което може да стане чрез демилитаризация, децентрализация, демонополизация, приватизация и премахване на бюрокрацията в тези страни.

Въпросът за архива на бившата Държавна сигурност не беше решен, каза Методи Андреев в началото на форума. Той допълни, че това е вътрешен проблем и той трябва да бъде решен. Участниците представиха как проблемът с досиетата е бил решен в техните държави. Юристът Тодорин Пакеров представи законово проблема с досиетата в бившите комунистически страни.

Сега тече 15-дневният срок, през който президентът Георги Първанов може да наложи вето върху Закона за класифицираната информация и отмяната на Закона за достъп до досиетата, приет от парламента, подчерта Пакеров. Ако законът влезе в сила, опозицията ще иска да го обяви за противоконституционен. Освен това иска да внесе нов закон за разкриване архивите на тайните служби по тоталитарно време, допълни той.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK