За отсичане на всяко дърво се иска разрешение от специална дирекция

Какъв е редът за премахване на дървета при нов строеж и кой преценява дали това е възможно, или не. Това попита на редакционния телефон Христо Игнатов от София. Според неговите наблюдения в някои случаи за отрязването дори на едно растение се минава през дълга процедура с неясен изход, в други с лека ръка се унищожават цяла група дървета.

Редът, по който може да се отреже дърво в столицата, се регламентира от приета през юли 2001 г. Наредба за изграждане, стопанисване и опазване на зелената система. Органът, който дава становища, съгласува и контролира всички възникнали проблеми, отнасящи се до парковете, дърветата и храстите, е дирекция "Зелена система" към общината. Според наредбата за премахването на всяко едно дърво, храст и цвете трябва да се подаде писмена молба до районния кмет, който я пренасочва към ресорната дирекция. Писмена молба се подава и за премахване на изсъхнали и болни дървета, както и на растения, застрашаващи сигурността на гражданите, безопасността на движението, сградите, съоръженията и инженерната инфраструктура.

Преди даване на разрешение се прави експертна оценка, която включва определяне на декоративния вид с преценка за неговата екологична и естетическа стойност и ландшафтна съвместимост, характеристика на местоположението и определяне на основните екологични, естетически и инженерни функции на растението, информация за неговата възраст и жизненост и преценка на здравословното му състояние. Следва изготвяне на конкретни предложения, като вариантите са запазване на дървото или храста, неговото преместване, подмяна с друг екземпляр или премахване. За отрязването на дървото се плаща обезщетение по специална тарифа, като таксата е между 30 и 300 лв. в зависимост от вида, възрастта и височината. Такава сума не дължат собствениците на частни имоти, на чиято територия е било растението.


Според служителите на "Зелена система" разрешение за премахването на дърво се дава в крайни случаи - ако то попада в строително петно и не позволява реализация на проекта или пречи на входа на гараж.

При положение че се налага премахване на повече от пет дървета, се иска разрешение от Регионалната инспекция по опазване на околната среда. Ако за изграждането на един обект се налага премахване на повече от 10 здрави дървета, проектът задължително се подлага на оценка за въздействието на околната среда. В последните два случая инвеститора е длъжен да засади толкова растения, колкото е унищожил, като представи в дирекцията "Зелена система" проект за озеленяване на района.

На нарушителите на наредбата се съставя акт, издаден от служителите на столичния инспекторат, Дирекция зелена система и съответните служби към районните кметства. Въз основа на акта кметът на района издава наказателно постановление, като сумата е между 50 и 2000 лв.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах