България подписа споразумение с Франция за замяна на дълг срещу собственост

Българският посланик във Франция Марин Райков и вицепрезидентът на Парижкия клуб Амброаз Файол подписаха в понеделник двустранно споразумение за преобразуване на дълг в инвестиции, съобщиха от външно министерство. Става въпрос за замяна на част от дълга на България на стойност 5 287 049 евро към Франция срещу инвестиции в местни компании, които са обявени за приватизация. Споразумението ще влезе в сила от 13 юли 2002 г. Постигнатият дискаунт (отстъпка) при преговорите с Франция е 5%, т.е. френските компании, които искат да инвестират у нас, ще купуват дълга ни по 95 цента за номинал и после ще продадат дълга на българската държава срещу малка печалба от 2-3 цента. Това обясни за "Дневник" зам.-министърът на финансите Красимир Катев. Подобна схема беше договорена миналата година с Белгия, когато двете държави се споразумяха за суапова сделка за 12-13 млн. евро.

И Франция, и Белгия участват в Парижкия клуб, обединяващ всички държави кредиторки на страната. В началото на 2002 г. българското правителство обяви, че започва усилени преговори с кредиторите от Парижкия клуб да замени част от дълга си за 375 млн. долара срещу инвестиции в местни компании, които ще се приватизират. Това е част от усилията на кабинета да намали задлъжнялостта на страната, да облекчи обслужването на дълга и да се приближи до най-важната цел - членството в ЕС. Количеството на такъв суап е ограничено от клуба до 10% от задълженията към различните страни, или около 15 млн. евро за всяка страна кредиторка. Сега България преговаря за замяна на дълга си към Германия. Страната е най-големият ни кредитор и едва ли ще постигнем голям успех при преговорите, смятат експерти. Според финансовото министерство дългът на България към Германия, голяма част от който не е свързана с Парижкия клуб, е около 180 млн. евро. На Белгия и Франция дължим по около 14 млн. евро.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK