Третият GSM-оператор ще плаща по-ниски такси за честоти

Третият GSM-оператор ще плати по-ниски такси за честотите в сравнение с вече действащите "Глобул" и "Мобилтел", ако получи лиценза без търг. Това предвиждат промени в тарифата за честоти на Комисията за регулиране на съобщенията. Поправките ще бъдат одобрени на заседание на комисията на 9 май. Новата тарифа се налага заради промените в Закона за далекосъобщенията, които влязоха в сила в началото на годината. По-ниската цена се обяснява с факта, че третият оператор ще има по-малък пазарен дял и ще работи в развит конкурентен пазар. Практиката в европейските страни показва, че пазарният дял на третия оператор е около 10%. За подобен принцип при формиране на тарифите настоя в началото на годината министърът на транспорта и съобщенията Пламен Петров. Досега най-висока цена за лиценз е платил вторият оператор "Глобул", който спечели търга със 135 милиона долара. "Мобилтел" и "Мобиком" платиха такси за преиздаване на лицензите.

В същото време стратегията за приватизацията на БТК предвижда купувачът й да получи третия лиценз без търг. Според комисията вероятно цената на лиценза за UMTS (Универсални мобилни телекомуникационни системи) ще бъде определена чрез търг.

Началната лицензионна такса от 72 хиляди лева ще отпадне, но ще се плаща еднократна лицензионна такса, която ще пресмята според разходите на комисията за издаване на лиценза. При формиране на тарифите ще се спазва принципът, че операторите трябва да платят приблизително еднаква сума, обясни членът на комисията Петър Рендов. За допълнителни честоти таксата ще се пресмята според това колко време остава на оператора до изтичането на лиценза му. Цената ще се определят на база херц, но ще се плаща за всяка използвана година. Неотдавна комисията разреши на "Мобилтел" да купи 2 мегахерца в честотния диапазон от 1800 мегахерца. Операторът плати за тях 14.6 милиона лева по сегашната тарифа, която е 7.3 лева за мегахерц.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK