Джералд Шиф: Изостава законът за банковата несъстоятелност

Ако прегледът по изпълнението на споразумението с МВФ е наред, следващият транш от 26 милиона СПТ (специални права на тираж) ще бъде предложен за одобрение през юли. Това каза при пристигането си в петък ръководителят на мисията на фонда за България Джералд Шиф. Фондът ще направи преглед на изпълнението на ангажиментите, които правителството пое при подписването на споразумението през миналата година. Според Шиф повечето от ангажиментите в структурната реформа са изпълнени, с изключение на два. До края на март кабинетът трябваше да изпълни определени критерии, които включват промени в Закона за банките, стратегията за приватизация на Банка ДСК, план за съкращаване и пренасочване на учителите. Според Шиф проблем при преговорите може да има със закона за банковата несъстоятелност, който до края на март трябваше да бъде приет от парламента, както и с графика за поетапното увеличение на цените на тока и парното, който правителството трябваше да приеме до края на април.

Помолен да коментира високата инфлация от началото на годината, Шиф каза, че мисията, която пристигна в България в сряда, вече е започнала дискусиите по този въпрос. Според него обаче инфлацията няма да продължи да се покачва, тъй като увеличението се дължи на еднократно действащи фактори.

Формално повечето ангажименти, които е поело българското правителство, са спазени, но едно от предизвикателствата пред българската икономика е високият дефицит по текущата сметка на платежния баланс, твърдят финансисти. В края на февруари 2002 г. дефицитът по текущата сметка на платежния баланс е 186.4 милиона долара.


Ако прегледът на МВФ е успешен, докладът ще бъде представен на борда на директорите в края на юли, като след това на България ще бъде отпуснат поредният транш по споразумението от 26 млн. специални права на тираж.

Според Шиф основната задача пред правителството е продължаването на структурните реформи и запазването на макроикономическата стабилност. Той подчерта, че преките чуждестранни инвестиции са намалели не само в България, но и в много други страни. Шиф каза, че предвижданията на МВФ за инвестиции за 900 милиона долара за 2002 г. ще се изпълнят. Той подчерта, че фондът подкрепя намаляването на данъчната тежест при запазване на нисък бюджетен дефицит.

Предизвикателства пред българската икономика са успешното изпълнение на бюджета и поддържането на висок растеж. Според ръководителя на мисията за България всички разчети сочат, че бюджетът се изпълнява и че ще бъде постигнат заложеният дефицит от 0.8%. Спадането в темповете на растеж според фонда се дължи не на слабост на икономическата политика, а на външни фактори.

В края на февруари 2002 г. МВФ одобри двегодишно споразумение с България на стойност 240 милиона специални права на тираж, или около 299 милиона долара. Първият транш от общо деветте - за около 40 милиона долара, беше преведен веднага, а останалите, еднакви по размер траншове, ще са на разположение на правителството на всеки три месеца, ако се спазват поетите ангажименти.

Във фонда смятат, че рисковете за изпълнение на икономическата програма, с която България се обвърза, са най-вече в несигурната външна среда - по-бавно възстановяване на икономиките в Европейския съюз и възходящ тренд на цените на петрола. След въвеждането на валутния борд и изпълнението на две поредни споразумения за четири години България се радва на добра репутация в МВФ, отбеляза Шиф.

-------------------------

Късно в сряда бордът на директорите на Световната банка във Вашингтон прие тригодишната Стратегия за подпомагане на България. В рамките на стратегията Световната банка е предложила кредитна програма в размер на 750 милиона долара, от които 450 милиона долара структурни заеми в подкрепа на платежния баланс и 300 милиона долара финансиране по инвестиционни проекти. До есента България ще получи първите 150 млн. щ.д. финансиране в подкрепа на платежния баланс по първия програмен заем за преструктуриране (ПАЛ І).

Целта на ПАЛ І е да бъдат стимулирани структурните, регулаторните и институционалните реформи в реалния сектор. Мерките по политиката в тези области ще продължат по ПАЛ II, но с по-силен акцент върху реформата в публичната администрация и правната и съдебната система, както и върху мерки за премахване на корупцията. В рамките на ПАЛ III ще се постави допълнителен акцент върху пазара на труда и политиката за социалния сектор, включително дългосрочната стабилност на системата за социална закрила и по-нататъшното преструктуриране на секторите образование и здравеопазване.

На същото си заседание борда на Световната банка отложи разглеждането на заема от 300 милиона долара за Румъния.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK