Строежите на партерни магазини се ограничават

Преустройството на партерните етажи в магазини и офиси да бъде ограничено с поправки в Закона за устройство на територията, предлага Дирекцията за национален строителен контрол, съобщи директорът й Недко Младенов.

При промяна на предназначението на сградата ще се изисква експертиза за допълнителните натоварвания на конструкцията. Разрешението за преустройствата ще се издава от главния архитект на общината. Сега се изисква съгласието на съседите и останалите собственици в сградата. Направените вече преустройства са законни и след приемането на поправките няма да се стигне до затваряне на магазини и бутици, обеща Младенов.

С поправките ще бъде съкратен срокът за издаване на разрешения за строеж. За непроизводствени обекти консултантска компания ще прави експертиза на проекта. Строителството ще започва преди да е получено разрешение от ХЕИ и пожарната, но след като е подписан договор между консултанта и инвеститора на обекта. Главните архитекти на общините до 14 дни трябва да се произнесат и да издадат разрешението.


Дирекцията настоява да се въведе имуществена санкция от 1000 от 50 000 лева за юридически лица, които строят незаконно. Проектанти, надзорници и инвеститори да носят солидарна имуществена отговорност за незаконното строителството, е другото предложение на инспекторите. За пускането в експлоатация на строежи до десет метра височина и шест апартамента няма да се иска разрешение от дирекцията.

Между 10 и 15 милиарда лева са необходими за укрепването на панелните блокове в страната, сочат данни на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Над 750 000 са панелките, които задължително трябва да бъдат санирани в следващите 5 години.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK