Сини лидери обсадиха приемната на Костов в Пловдив

Бивши и настоящи сини лидери обсадиха в понеделник приемната на Иван Костов в Пловдив. Бившият премиер и председател на СДС, който е депутат от пловдивската листа, се появи в избирателния си район за първи път, след като партията му загуби парламентарните избори. Пред централата на СДС го посрещнаха общинският председател Васил Паница, областният лидер Йордан Бакалов, бившият кмет Спас Гърневски и бившият областен управител Андон Андонов. По-късно за среща с Костов пристигнаха заместник областният лидер на СДС Здравко Зафиров и ръководителят на пловдивската младежка организация Дяко Дяков. За приемната се бяха записали 25 души, от които влязоха едва 15. С бившия премиер успяха да разговарят само четирима граждани, които му се оплакали от бедността и безработицата. "Живот и здраве, Костов ще се върне в Пловдив още следващия понеделник", успокои хората общинският председател на сините Васил Паница.

По-късно стана известно, че Здравко Зафиров разказал на Костов за проблемите при изграждането на тържище "Тракия". Бившият син общински съветник Джовани Димитров отишъл в приемната, за да призове екслидера по-често да ходи в Пловдив, за да съдейства за решаване проблемите на града. Гръцкият студент по медицина Георгиус Ксиристакис, известен в Пловдив като запален симпатизант на СДС, го попитал какво мисли за обвиненията на Едвин Сугарев и за "лекомисленото поведение на Петър Стоянов" по време на кандидатпрезидентската кампания. Отговорът обаче бил: "Не съм дошъл да коментирам такива неща", разказаха присъствали на разговора.

След като приключи срещите си, Костов се отправи пеша към униатската църква, която се намира на 200 метра от сградата на СДС. Той отново отмина журналистите с думите: "Никакви обяснения няма да ви давам", но се спря при стотината симпатизанти, които от ранна сутрин го чакаха с цветя пред местната централа. Преди да пристигне, Костов посетил католическата катедрала "Свети Лудвиг", за да запали свещ в памет на тримата католически свещеници, обявени ден по-рано за блажени от папа Йоан Павел Втори.


До 20 юни в Пловдив ще пристигне и председателят на синята партия Надежда Михайлова, съобщи Васил Паница. В отговор на въпрос той обясни, че не знае за планирана среща между нея и Петър Стоянов.

-------------------------------

Бившият премиер Иван Костов се срещна в понеделник с двама пловдивски магистрати, за да чуе мнението им по лансираните от министър Антон Станков промени в Закона за съдебната власт. В ранния следобед той разговаря с апелативния прокурор на Пловдив Росен Димов и с председателя на Окръжния съд Сотир Цацаров. Във вторник Парламентарният съюз на ОДС се събира, за да реши окончателно дали да подкрепи на първо четене поправките в съдебния закон. Миналата седмица НИС препоръча на депутатите си да преразгледат първоначалната си позиция "против" предложенията на мнозинството. Част от групата на СДС, включително и Иван Костов, отстояват тезата, че за да се постигнат реални резултати в борбата с престъпността и корупцията, са необходими промени в конституцията. "Проектът съдържа много удачни предложения, както и група промени, които са на ръба на противоконституционността", заяви Росен Димов. Междувременно депутати от БЗНС-Народен съюз обявиха, че ще подкрепят предложението на НИС. Демократическата партия още не е взела решение по въпроса.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK