Кабинетът пенсионира 13 генерала

Правителството реши на днешното си заседание да предложи на президента Георги Първанов да издаде укази за освобождаване от длъжност и пенсиониране на 9 генерала: Това са:

1. Генерал-лейтенант Гиньо Тонев - първи заместник- началник на Генералния щаб /ГЩ/ на Българската армия /БА/

2. Генерал-майор Тодор Милев - началник на Разузнавателно управление в ГЩ на БА


3. Генерал-майор Тодор Тодоров - заместник-началник на Главния щаб /ГлЩ/на Сухопътни войски /СВ/ по операциите

4. Генерал-майор Богдан Тодоров - началник на управление "Подготовка и бойно използване на войските" в ГлЩ на СВ

5. Бригаден генерал Тодор Георгиев - началник на Централен учебен център за подготовка на младши командири и новобранци "Хр. Ботев"

6. Бригаден адмирал Милан Миланов - заместник- началник на ГлЩ на Военноморските сили /ВМС/ по операциите

7. Генерал-майор Илия Станков - заместник-началник на ГлЩ на СВ по ресурсите

8. Генерал-лейтенант Ангел Ангелов - главен инспектор на Министерството на отбраната /МО/

9. Бригаден генерал Румен Златев - началник на ВМА.

Освен това правителството реши да изпрати в разпорежадане за шест месеца преди пенсиониране следните военни:

1. Генерал-майор Орлин Маринчев - заместник-началник на ГЩ на БА по ресурсите

2. Генерал-майор Любен Пандев - началник на управление "Личен състав" в ГЩ на БА

3. Генерал-майор Съби Събев - началник на управление "Планиране на отбраната" в ГЩ на БА

4. Генерал-майор Димитър Цветков - заместник-началник на ГлЩ на Военновъздушните сили /ВBC/ no подготовка на войските.

Кабинетът предложи на върховният главнокомандващ и 14 рокади в армията:

1. Вицеадмирал Петър Петров - за освобождаване от длъжност началник на ГлЩ на ВМС и назначаване за първи заместник-началник на ГЩ на БА

2. Генерал-майор Калчо Танев - за освобождаване от длъжност заместник-началник на ГлЩ на BBC no операциите и назначаване за началник на Главно оперативно управление в ГЩ на БА

3. Бригаден адмирал Минко Кавалджиев - за освобождаване от длъжност командир на Военноморска база /ВМБ/- Бургас и назначаване за началник на управление "Планиране на отбраната и въоръжените сили" в ГЩ на БА

4. Бригаден генерал Васил Върбанов - за освобождаване от длъжност заместник-началник на ГлЩ на BBC no ресурсите и назначаване за началник на ГУ "Материално-техническо и медицинско осигуряване" в ГЩ на БА

5. Бригаден генерал Ангел Златилов - за освобождаване от длъжност командир на Четвърта смесена артилерийска бригада и назначаване за началник на ВВОВУ "В. Левски"

6. Генерал-майор Иван Добрев - за освобождаване от длъжност командир на Трети армейски корпус и назначаване за заместник-началник на ГлЩ на СВ по операциите

7. Бригаден генерал Йордан Йорданов - за освобождаване от длъжност командир на 61-ва механизирана бригада и назначаване за командир на Първи армейски корпус

8. Генерал-майор Кирил Василев - за освобождаване от длъжност командир на Първи армейски корпус и назначаване за командир на Втори армейски корпус

9. Генерал-майор Димитър Димитров - за освобождаване от длъжност началник-щаб на Трети армейски корпус и назначаване за командир на Трети армейски корпус

10. Бригаден генерал Младен Казаков - за освобождаване от временно изпълняващ длъжността командир на корпус "Тактическа авиация" и назначаване за заместник-началник на ГлЩ на BBC no подготовка на войските.

11. Бригаден генерал Евгени Манев - за освобождаване от длъжност командир на Трета изстребителна авиационна база и назначаване за командир на корпус "Тактическа авиация".

12. Бригаден адмирал Емил Люцканов - за освобождаване от началик на Оперативно управление в ГлЩ на ВМС и назначаване за заместник-началник на ГлЩ на ВМС по подготовка на силите.

13. Генерал-майор Атанас Запрянов - за освобождаване от длъжността началник на Главно управление /ГУ/ "Комуникационни и информационни системи" в ГЩ на БА и назначаване за началник на Военната академия "Г.С.Раковски".

14. Бригаден генерал Иван Илевски - за освобождаване от длъжността командир на стратегическата комуникационно-информационна система и да се назначи за началник на ГУ "Комуникационни и информационни системи" в ГЩ на БА.

Правителството предложи на президента да повиши в длъжност следните военни:

1. Генерал-майор Димитър Зехтинов - освобождаване като началник на Главно оперативно управление в ГЩ на БА, назначаване за заместник-началник на ГЩ на БА по операциите и удостояване със званието генерал-лейтенант.

2. Генерал-майор Златан Стойков - освобождаване като командир на СБР и назначаване за заместник-началник на ГЩ на БА по ресурсите и удостояване със званието "генерал-леитенант".

3.Генерал-майор Димитър Георгиев - освобождаване като командир на корпус "Противовъздушна отбрана", назначаване за началник на ГлЩ на BBC и удостояване със звание "генерал-леитенант".

4. Бригаден адмирал Нейко Атанасов - освобождаване като началник на ГУ "Материално-техническо и медицинско осигуряване" в ГЩ на БА,назначаване за началник на ГлЩ на ВМС и удостояване със звание "контраадмирал".

5. Бригаден генерал Кольо Бъчваров - освобождаване като командир на Командването на МТО, назначаване за заместник-началник на ГлЩ на СВ по ресурсите и удостояване със звание "генерал-майор".

6. Полковник Румен Цоков - освобождаване като заместник-началник на Главно оперативно управление в ГЩ на БА, назначаване за заместник-началник на ГлЩ на BBC no операциите и удостояване със звание"бригаден генерал".

7. Полковник Динчо Карамунчев - освобождаване като началник-щаб на корпус "Противовъздушна отбрана", назначаване за командир на корпус ПВО и удостояване със звание "бригаден генерал".

8. Полковник Павломир Кънчев - назначаване за началник управление "Личен състав" в ГЩ на БА и удостояване със звание "бригаден генерал".

9 Полковник Валери Лазаров - назначаване за началник на Разузнавателно управление в ГЩ на БА и удостояване със звание "бригаден генерал" .

10.олковник Георги Георгиев - назначаване за началник на Централен учебен център за подготовка на младши командири и новобранци "Хр. Ботев" и удостояване със звание "бригаден генерал".

11.Полковник Галимир Пехливанов - назначаване за командир на 61 механизирана бригада и удостояване със звание "бригаден генерал"

12. Полковник Атанас Самандов - назначаване за командир на Командването на силите за специални операции и удостояване със звание "бригаден генерал".

Кабинетът повиши в звание:

1. Генерал-майор Димитър Владимиров, началник на НСО за удостояване със звание "генерал-лейтенент".

2. Полковник Орлин Иванов, директор на служба "Сигурност - Военна полиция и военно контраразузнаване - за удостояване със звание "бригаден генерал".

Кабинетът назначи:

1. Полк. Стоян Генков - за командир на Командването на МТО.

2. Полк. Стефан Василев - за командир на 13 бронетанкова бригада.

3. Полк. Ангел Главев - за командир на 4 артилерийска бригада .

4. Полк. Володя Цветанов - за заместник-началник на ГлЩ на BBC no ресурсите.

5. Полк. Божин Гаврилов - за началник-щаб на корпус ПВО.

6. Полк. Симеон Симеонов - за началник-щаб на корпус "Тактическа авиация".

7. Полк. Константин Попов - за командир на 3 изтребителна авиационна база

8. Капитан първи ранг Симеон Цеков - за командир на ВМБ - Бургас

9. Полк. Бойко Симитчиев - за командир на командването Стратегическата Комуникационно-информационна система

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK