Няма причини за спиране на малките реактори в АЕЦ "Козлодуй"

Според министъра на атомната енергетика на Русия Александър Румянцев малките блокове на АЕЦ "Козлодуй" не са изработили проектния си ресурс и няма причини за преждевременното им спиране. Това заяви той след среща с министъра на енергетиката и енергийните ресурси Милко Ковачев.

След като тези блокове изработят своя проектен ресурс е необходимо да бъде проведено научно изследване за изпитание на материалите, усъвършенстване на системата за управление на ядрените реактори в съответствие с изменените правила, които се основават на препоръките на МААЕ, каза Румянцев. Той даде пример с атомната атомната централа във Воронеж, която миналата година е била модернизирана и след като е отговорила на всички изисквания е получила лиценз за още 5 години работа.

Руският министър посочи още, че има интерес от страна на Русия към изграждането на АЕЦ "Белене". Руски компании строят в момента атомни централи в Иран, Индия и Китай.


На срещата на министър Ковачев с руския му колега е било подписано и споразумение за дългосрочно сътрудничество в ядрената енергетика.

Планирани са срещи на Александър Румянцев и с вицепремиерите Николай Василев и Костадин Паскалев.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK