Премиерът назначи Бисера Йосифова за зам.-министър на културата

Изкуствоведката Бисера Йосифова е новият заместник-министър на културата. Премиерът я назначи на овакантения пост от художника Ганчо Карабаджаков, който бе уволнен след конфликт с министър Абрашев. Изборът се оказа труден за премиера. След като не беше одобрен Георги Липовански, мястото остана незаето повече от три месеца. Трамплинът на Бисера Йосифова се оказа постът й съветник на министъра на културата.

Завършила е изкуствознание в Националната художествена галерия при проф. Атанас Божков. Специализирала е в Париж. Работила е във вестник "Работническо дело" и "Пулс", била е редактор в списание "Съвременник" и в предаването "Всяка неделя". От 1995 до 1999 г. Бисера Йосифова е била шеф на отдел "Връзки с обществеността, изложбена и международна дейност" в Националната художествена галерия. Освободена е от поста от Ружа Маринска, директор на Националната галерия, след като в медиите излязоха информации за финансови нарушения в институцията.

Бисера Йосифова е родена на 7 април 1953 г. Дъщеря е на Веселин Йосифов - дългогодишен несменяем председател на Съюза на българските журналисти и близък приятел и съветник на Тодор Живков. Новият зам.-министър на културата владее английски и руски език. Сценарист е на 25 документални филма и е един от изследователите на творчеството на Дечко Узунов. Преди да стане съветник в Министерство на културата, беше изкуствовед в галерията- музей "Дечко Узунов".

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах