ЕС пуска лекарство срещу хепатит С

Европейската агенция за оценка и сертификация на лекарствата е одобрила новия медикамент "Pegasys" на швейцарския фармацевтичен концерн "Hoffmann-La Roche" за лечение на хепатит С.

Това съобщиха от представителството на концерна в България.

Медикамент "Pegasys" (peginterferon alfa 2-a 40KD) е вече регистриран в Европейския съюз и предстои да бъде разрешен за употреба и в страните от Централна и Източна Европа, включително и в България.


От първото му одобрение в Швейцария през август 2001 г. до сега "Pegasys" е регистриран в 24 страни.

Решението на Европейската лекарствена агенция е основано на отличните резултати, които медикаментът е показал при лечението на включени в предварителните проучвания над 20 000 пациенти в целия свят, посочиха от "Hoffmann-La Roche".

Въз основа на резултатите от клиничните проучвания на 12 юни тази година препаратът "Pegasys" е включен в Консенсуса на Националния осигурителен институт на САЩ, определящ правилата за добра клинична практика при всяко заболяване. Те се приемат като референтни в целия свят.

С новия лекарствен продукт могат да се лекуват пациенти с хроничен хепатит С, включително и тези с начален стадий на цироза. Данните от приключилите клинични изпитвания са показали, че "Pegasys" премахва вируса на хепатит С при двойно повече пациенти, отколкото досега използваните лекарства. Като основно качество на новия медикамент европейската агенция е подчертала високата му ефективност дори и при така наречените "трудни за лечение" форми на хепатит С.

Хепатит С е инфекция, която се предава по кръвен път. Носители на вируса са около 3 процента от населението на планетата, или около 170 милиона души.

В Европа от това заболяване страдат над 5 милиона души. Предполага се, че броят им в страните от Източна Европа е по-голям.

Хепатит С е най-честотата причина за развитие на чернодробна цироза и на рак на черния дроб. Заразяването може да стане при кръвопреливане, стоматологични и хирургични манипулации, както и при инжектиране на наркотици с общи игли.

Заболяването протича без симптоми, но накрая при повечето болни завършва с чернодробна цироза и рак на черния дроб.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK