Министерството на финансите било ощетено с над 25 млн. лева

Министерството на финансите (МФ) било ощетено с над 25 млн. лв. от сключени през 2001 г. договори за ремонт и реконструкция на сгради на негови поделения. Това обяви главният секретар на ведомството Тенчо Попов на специална пресконференция вчера.

Офертните цени, с които компаниите са спечелили поръчката, по-късно при подписването на договорите били многократно увеличени според Попов, въпреки че това може да става най-много с 20 процента. Нарушен бил Законът за обществените поръчки.

През 2001 г. били подписани седем договора общо за 31 784 888 лева. Парите надхвърлят трикратно средствата, отпуснати от МФ за капиталови разходи, съобщи Попов. Общо по всичките договори за капитално строителство на министерството през миналата година са изразходвани 11 893 160 лева, след което плащанията спрели.


Министърът на финансите Милен Велчев заяви на пресконференцията, че става въпрос за незаконни и нецелесъобразни действия, които са продължили и след влизането му в министерството. Той обеща да накаже виновните за действията им.

Според Попов, за да бъдат извършени такива разходи, трябва да бъдат приети и одобрени т.нар. титулни списъци, които конкретизират разходите по дейности. Главният секретар на министерството твърди, че през 2001 г. такива списъци не е имало, макар сключените договори за ремонт и за строителство да надхвърлят трикратно средствата, отпуснати от МФ за капиталови разходи.

Договорите не са били подписани от тогавашния финансов министър Муравей Радев, а от директора на дирекция "Капитално строителство" Виктор Майсторов, който беше уволнен миналата есен. Той е бил изрично упълномощен от министър Радев да сключва такива договори, включени в поименния списък за капиталовите вложения, но списък за 2001 г., а и досега не е приет.

Бившият министър на финансите Муравей Радев заяви за "Дневник", че първо трябва да се запознае с фактите и след това ще коментира обвиненията.

Най-фрапантният случай, изнесен от Попов, е този, при който на 23 януари 2001 г. Майсторов сключва договор със "Строителство и възстановяване" (бившето ГУСВ) за преустройство на закрит склад на Агенцията за държавни вземания в софийския квартал Ботунец. Офертната цена, с която държавното дружество печели търга, е 1.284 милиона лева. В архива на министерството обаче са открити два договора с една и съща дата, с един и същ изходящ номер, надлежно подписани и подпечатани. Разликата между тях е в цената на сделката. Единият е за 1.284 милиона лева, а другият - за 5.760 милиона лева.

Преди това на 19 януари 2001 г. са сключени още два договора със "Строителство и възстановяване". Единият е за реконструкцията на Районна митническа дирекция - Варна, а другият - за ремонт на учебния център на МФ в Пловдив. И в двата случая офертната цена е поне два пъти по-ниска от реалната сделка.

Подобни договори са подписани и с "Новел - М" ООД за ремонт на административна сграда на софийския площад "Света Неделя" №6. В случая офертната цена е 753 179 лева, а договорът е за 5.760 милиона лева. Според управителя на компанията Огнян Панайотов разликата идва от това, че когато е обявяван търгът за този ремонт, МФ не е представило конкретен проект. То поискало офертите на дружествата, които са участвали в търга, но едва след представянето на истинския проект е станало ясно, че трябва да се свърши повече работа и за по-голяма сума.

Управителят на "Стар сити" ЕООД Стефан Янев, което също има сключен договор за реконструкция на подпокривен етаж в МФ, потвърди думите на Панайотов. Според Янев, когато са били представени тръжните книжа, е ставало въпрос за един вид работа, а при представянето на проекта - за по-голям ремонт. "Пловдив строй ресурс" АД и "Стил строй" АД, Смолян, са с подобни договори.

Договорите са спрени, каза главният секретар на МФ. Изключение правят само сделките за реконструкцията на сградата на МФ и административната сграда на столичния площад "Света Неделя", тъй като, когато новото правителство е поело функциите си, те са били почти готови.

------------------

В понеделник стана ясно и защо през април беше уволнен главният секретар на МФ Иван Баръмов. Друга проверка по заповед на новия главен секретар Тенчо Попов в отдела по ценни книжа към министерството е установила, че от печатницата на БНБ са изнесени плаки за производство на бандероли. Това е станало с писмо, подписано от Баръмов. С него е поискано ръководството на печатницата да съдейства за достъп до товарната рампа в склада на печатницата на БНБ. Печатните форми са натоварени на камион с пернишка регистрация. Те не са унищожени, както изисква вътрешна наредба на МФ.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK