Плевенският "Тролейбусен транспорт" оцелява с маршрутки

Общинското дружество "Тролейбусен транспорт" Плевен, е едно от малкото в страната, което засега не е заплашено от фалит. В русенското дружество със сродна дейност вече е влязъл синдик заради задължения от над 7 млн. лева. Билетът в Плевен струва 30 стотинки. Според управителя Ангел Несторов предприятието се държи благодарение на пуснатите преди три месеца маршрутки и рециклирането на 30 тролея на място. В Омуртаг обновяването на една кола излизало 10 хиляди лева, а в Плевен - 1000. Фирмата разполага с 85 тролейбуса, които са достатъчни за поддържането на всички линии, твърди инж. Несторов.

Маршрутките вече покриват разходите по експлоатацията, но цената на билетчето от 40 стотинки е ниска. "Плевенчани още не са свикнали с услугата, но в нея е бъдещето. Практиката показа, че една градска транспортна линия се разработва поне 6 месеца", смята управителят. Той се надява да пребори таксиметровите превозвачи, повечето от които вече возят за 1 лев до всяка точка на града.

Тенденцията за цялата страна е намаляване на приходите от превозна дейност с около 5-6 на сто за 2002 г. в сравнение с предходната. Освен това са намалели с 40 на сто компенсациите за учители и пенсионери,закрити са много предприятия и това води до намаляване на пътуващите. В същото време са се увеличили собствените автомобили, сочи проучване на тролейбусната фирма. Положението се влошава и заради намалената субсидия от републиканския бюджет с около 12 на сто. Правителството подпомага само фирми, отчели загуби, напомни инж. Несторов.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK