Собствениците на земи по Южното Черноморие отново протестират

Поредният си протест направиха в събота собственици на земи на територията на шест къмпинга по Южното Черноморие. От 9 до 12 часа те блокираха входа на къмпинг "Каваците". Протестните действия преминаха при засилено полицейско присъствие. Не беше ограничен достъпът и движението на летовниците през входа. Заповед на бургаската прокуратура задължи собствениците на имоти да осигурят нормален пропускателен режим.

Реституционните проблеми продължават четвърта година. Около две хиляди собственици на парцели на къмпингите "Златна рибка", "Смокините", "Тополи", "Веселие", "Черноморец" и "Каваците" притежават нотариални актове, но не могат да влязат във владение на имотите си. През 2000 г. бившият приватизационен фонд АКБ "Форес" купи къмпингите и управляващата ги фирма "Хелио турс" продължава да отказва да влезе в договорни отношения за ползване на частните парцели.

Протестиращите настояват държавата да вземе отношение и да се произнесе по легитимността на приватизационната сделка, при което частните терени не са извадени от активите на тогавашното държавно дружество при купуването.

Председателката на инициативния комитет Галя Нейкова заяви, че протестите ще продължат, докато не се получи становище по проблемите от икономическото министерство.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK