Полицаи изгориха 500 000 кутии контрабандни цигари

Полицаи и митничари от Варна започнаха да унищожават 500 000 кутии фалшиви цигари "Лъки страйк". Нелегалната пратка от Далечния изток ще бъде изгорена в пещите на "Геомаш" в Балчик.

Джефри Гилън, мениджър в централата на "Бритиш Американ табако" в Лондон, и адвокати на компанията наблюдаваха унищожаването. Цигарите са заловени на варненското пристанище през ноември 2000 г. Товарът вероятно е бил транзитен. Пратката е трябвало да стигне до Сърбия. Няма легитимиран собственик. При последвалите лабораторни анализи се установява, че и опаковките, и съдържанието на тютюн в цигарите не отговарят на стандартите. Районната прокуратура във Варна е разпоредила пратката да бъде отнета в полза на държавата. За първи път в България се предприема процедура за унищожаване на фалшиви цигари с марката на "Бритиш Американ табако" в рамките на наказателното производство, каза Валентин Брайков, адвокат на компанията. Според него при следващ подобен случай стоката ще бъде унищожена до 30 дни.

Адвокатите на "Бритиш Американ табако" благодариха на Агенция "Митници" за предотвратената от бургаски митничари контрабанда на 300 000 кутии цигари "НВ". На 12 юли мастербоксовете са пристигнали в контейнери от Виетнам и трябвало да стигнат до Гърция. Според заявеното от превозвача контейнерите е трябвало да съдържат керамични изделия. В писмото от "Бритиш Американ табако" се посочва, че задържането на цигарите е акт на защита на потребителя, тъй като стоката е изключително опасна за консумация поради неконтролирания й състав.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK