Кметството готви нови схеми за разполагане на сергии

Кметовете на райони в София трябва да направят до четири месеца нови схеми за разполагане на сергии, стана известно от приета в четвъртък от общинския съвет докладна. Изготвеният от главния архитект на кметството Стоян Янев документ предвижда в същия срок да се извършат масови проверки на преместваемите търговски обекти по улиците, като всички нарушители бъдат санкционирани. Според Наредбата за търговската дейност на общината глобите за нарушителите са до 500 лева. Законът за административните нарушения и наказания пък позволява конфискация на продаваната стока.

От докладната става ясно, че контролът над амбулантните търговци в София е неефективен, а безразборното разполагане на маси и сергии създава ежедневни конфликти по тротоарите и спирките на градския транспорт. Наблюденията на кметството сочат, че забраната за търговия по улиците и тротоарите се заобикаля с получаване на търговски разрешения за по три месеца, които редовно се подновяват. Така много от продавачите практикуват дейността 10-12 години. Пълна забрана на амбулантната търговия обаче не се предвижда, защото това би довело до увеличаване на безработицата и ескалиране на социалното напрежение. От общината отново ще се опитат да въведат ред в разполагането на маси и сергии. Промени се предвиждат и във външния вид на обектите, като до четири месеца дирекция "Архитектура и градоустройство" ще одобри и нов проект за сергии, защото ползваните сега са нефункционални и с лош външен вид.

До края на годината кметът пък трябва да разработи нова процедура, която да регламентира отдаването под наем на общински площи за разполагане на сергии. Това трябва да става чрез конкурси, като има различни базисни цени за отделните райони на столицата. Според главния архитект инвалидите и търговците, които имат само по една сергия, е нужно да ползват преференции.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK