НИКМИ пак ще строи със скандал

Строителната компания НИКМИ получи одобрението на Столичния общински съвет за строеж на 12-етажен хотел срещу НДК в разрез с нормативите за застрояване, определени в Закона за устройство на територията (ЗУТ). Сега предстои министърът на регионалното развитие и благоустройството Костадин Паскалев да даде разрешение, за да започне изграждането на луксозната сграда.

Главният архитект на София Стоян Янев трябва да му изпрати решението на общинските съветници и преписката към него. В неделя Янев отказа коментар с мотива, че е потърсен в неподходящо време.

Докладната записка предизвика спор между общинските съветници от ОДС и БСП. Социалистите се обявиха против, защото исканите отклонения са два пъти по-високи от нормативните. Не са спазени условията за височина на сградата и отстъпът й от съседни постройки. Другият им аргумент е, че толкова висока сграда в такъв гъсто населен район е опасна при евентуално земетресение. От ОДС опонираха, че вече има такъв прецедент с високата административна сграда на НДК, така нареченото ПРОНО. "В крайна сметка вашият министър Паскалев трябва да даде окончателното решение", сложи точка на спора председателят на СОС Антоан Николов.


Спорното мястото е срещу пилоните на НДК при градинката "Баба Неделя". Според нормативите в закона на това място може да се построи най-много 6-етажна сграда. В района няма по-високи здания, установи проверка на "Дневник".

Срещу строежа на хотела са се обявили и живеещите в района. Те са подали 13 възражения в Столичната община, които са разгледани от Общинския експертен съвет по устройство на територията. На 19 март той е приел, че искането за отклонение от установените норми в член 35 от ЗУТ е от компетенциите на СОС.

Законът за устройство на териториите, изработен от екипа на бившия вицепремиер Евгений Бакърджиев, разрешава по предложение на общинския съвет с разрешение на министъра на регионалното развитие и благоустройството да се допускат и по-големи отклонения от установените за квартали и улици с предимно застроени урегулирани поземлени имоти в централната градска част. Според общински съветници това се прави в изключително редки случаи.

Акционери в строителното дружество НИКМИ са Милчо Благоев и Николай Козанов с по 45 процента, останалите 10% са на американската "Норд америкън констръкшън". Благоев и Козанов не бяха открити за коментар. Секретарката им съобщи, че са извън София.

НИКМИ работи с общината от 1997 г. Тогава беше учредено дружеството "Бизнес център Гурко 1" за построяването на административна сграда на мястото на скандално взривената градска библиотека. В началото на годината Столичната община продаде акциите си на НИКМИ за 3.2 милиона лева. Кметството държеше 34 на сто от капитала на бизнесцентъра.

Неотдавна НИКМИ купи и акциите на общината и Обединена българска банка в "Милениум център" АД срещу 3 650 000 долара. Дружеството беше създадено през февруари 2000 г. с цел проектиране, строеж и експлоатация на бизнессграда срещу НДК. Теренът е с площ 7000 квадратни метра с право на строеж.

Компанията беше и изпълнител на ремонта на пътническите терминали на летище София за 7 милиона лева. През лятото на 1999 г. се прочу и с продажбата на четири имота в София на здравната каса за над 4 милиона долара. Преди това НЗОК купи от тях и сградата на централния си офис, където е регистрирана и фирмата "Бул ойл трейдинг", в която съдружници бяха бизнесменът Славчо Христов и зетят на Иван Костов Георги Христов. По-късно Георги Христов напусна дружеството.

Благоев и Козанов са били съдружници през 1999 г. със Славчо Христов в "Съни дей тур" ООД, което участва в приватизацията на хотел "Лилия" на Златни пясъци. Според публикации в пресата в последвалите години Славчо Христов и НИКМИ от съдружници са се превърнали в конкуренти на строителния пазар.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK