Ректорите искат управлението на Студентския град

Да се въведе специален статут на Студентския град чрез закон, като управлението му се повери на ректорите. Около тази идея се обединиха участниците в дискусията, организирана от комитета на Съвета на ректорите. Според тях така ще се управлява и стопанисва по-добре студентското селище.

Първо трябва да се реши проблемът със собственоста на земята и тогава да се пише закон, коментира кметът на район "Студентски" Константин Арабаджиев.

Над 70 на сто от земята в Студентския град е реституирана. Сред върнати на собствениците им земи са част от базата на Националната спортна академия и около Зимния дворц. За останалите 30 процента земя в Студентския град се води спор между държавата и общината.


На 10 юли правителството взе решение за създаване на междуведомствена група, която да изясни собствеността и статута на градчето. Досега комисията все още не се е събрала.

Студенските общежития вече ще се дават само за жилищни нужди, реши в четвъртък правителството с поправка в наредбата за ползване на студентските общежития и столовете. Пренаемането на помещения се забранява. Дава се право на студентските съвети да участват в управлението на базата. Ректорите ще определят месечните наеми за стопанисваните от висшите училища общежития. За останалите - изпълнителните директори на двете държавни фирми, които управляват блокчетата. Студентите, докторантите и специализантите няма да плащат наем за децата си.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK