Скандални преустройства на партери застрашават живеещите в центъра

Скандални преустройства на партерни апартаменти в магазини, кафенета или офиси застрашават от срутване сгради в центъра на София. От това се притесняват живеещите в четири столични кооперации на улиците "Евлоги Георгиев", "Стефан Караджа", "Солунска" и "Московска". Преустройствата предизвикват освен напукани стени и дълги съдебни битки между собствениците на партерните апартаменти и останалите обитатели.

Разрешителните за преустройства на площите са издадени, без да има направени изчисления за носимоспособността на сградата след реконструкцията, не е взето и съгласието на останалите съкооператори, твърдят потърпевшите. Според Закона за устройство на територията при преустройството на жилищни сгради с цел промяна на предназначението им се изисква решение на общото събрание на собствениците и изрично писмено нотариално заверено съгласие от всички тях.


Въпреки отсъствието на тези документи главният архитект на София Стоян Янев и районните архитекти издават разрешителните за далеч не безопасните преустройства. Стоян Янев не пожела да отговори на какво основание е направил това. "Аз съм в отпуск. Ако ме питате по работа, просто няма какво да кажа", каза арх. Янев и затвори телефона.

Така за застрашените обитатели на сградата не остава нищо друго освен да защитават интересите си в съда. Живеещите в блока на бул. "Евлоги Георгиев" водят общо четири съдебни дела от две години. През това време вече са избити шестте прозореца на партера до основите, съборени са преградни стени и носеща колона, а цепнатината по фасадната стена вече е стигнала до третия етаж на кооперацията. Сега преустройството е спряно със заповед на районния съд. Не така стоят нещата за живеещите в кооперацията на ул. "Московска", в непосредствена близост до прозорците на кабинета на архитект Янев. Там въпреки съдебната заповед за спиране на реконструкцията тя продължава. След като не се съобразяват и със съда, не знаем вече какво да предприемем, казват потърпевшите.

През последните години масово се "изтърбушват" здания в центъра на София. Така цели улици смениха външния си облик. При някои от случаите това е за сметка на стабилността на сградата и сигурността на живеещите в нея. Проблемът е най-вече със сградите, строени през 50 - 70-те години на миналия век, които не са съобразени със съвременните противоземетръсни изисквания. Това ги прави опасни не само при евентуални земетресения, но в някои от случаите и за обитаване, коментираха експерти от Дирекцията по национален и строителен контрол (ДНСК). Те предлагат в новия закон за устройство на територията да бъдат сведени до минимум възможностите за преустройства на партерни етажи, както и да се увеличат десетократно глобите за незаконно строителство. Сега санкциите са от 100 до 500 лв. Тя се налага, когато нарушителят не изпълни нареждане на контролния орган да спре строежа, дa го премахне или откаже да го поправи според издадените предписания. При повторно нарушение глобата е от 300 до 2000 лв. Годишно ДНСК издава около 15 хиляди наказателни постановления за незаконно строителство. За миналата година са съставени 8088 акта за незаконно строителство както за цели сгради и съоръжения, така и за огради, остъклявания на балкони и тераси, преустройства, реконструкции и други. Служителите на ДНСК са отменили незаконосъобразно издадени от районните кметства строителни книжа на 149 обекта. На инвеститорите на други 1137 строежа са били връчени заповеди за спиране на всички видове строително-монтажни работи, тъй като обектите са се извършвали или изцяло без необходимите документи, или в отклонение от параметрите на одобрените проекти, което обикновено се състои в надвишаване на разрешената застроена площ. Наказани са и близо 4000 общински служители, главни архитекти на общини, кметове и други длъжностни лица за издадени разрешителни за строеж без необходимите документи. Сред тях не е главният архитект на София.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK