Дървопреработвателите били най-големите бракониери

Земеделското министерство е съставило 325 акта за незаконна сеч от началото на годината. Най-големите нарушения са направени от дружества, за които дървесината е суровина. Данните бяха изнесени на заседание на Националния консултативен съвет по охраната на горите, дивеча и рибата в земеделското министерство в сряда.

Организирани престъпни групи незаконно изсичат гори като много често използват бедни и безработни, често от малцинствени групи. Според експертите нерядко те имат съучастници служители по горите.

За да се ограничат нарушенията, от 1 юли се изпълнява програма за опазване на горите. Тя е одобрена от вътрешния министър Георги Петканов и земеделския Мехмед Дикме. В изпълнението й са включени служители от гранична полиция, жандармерията, полицията, данъчните и митниците.


През шестте месеца на 2002 г. службите по горите са съставили 12 552 акта за нарушения - с 1249 акта повече от шестмесечието на миналата година. Издадени са и 11 587 наказателни постановления. Наложените с тях глоби са общо 2.4 милиона лева. С актове са наказани нарушения, при които са добити 6077 кубически метра строителна дървесина и 18 234 кубически метра дърва за горене. Тъй като контролните органи нямат достатъчно бази за съхранение на конфискуваната дървесина, са иззети само около 30% от строителната и 14% от дървата, останалото количество се продава. Голям проблем е и незаконното строителство в горския фонд, особено около морските и планинските курорти.

Горският фонд на България е 3.914 милиона хектара. Той се контролира и пази от Националното управление на горите. Земеделското министерство преговаря с Министерството на финансите за 2 милиона лева за техническото обезпечаване на горските стражари, заяви заместник-министърът на земеделието Меглена Плугчиева.

За първите шест месеца на тази година е имало 347 пожара, опожарени са 63 359 декара. Една от основните причини за пожарите в страната е небрежност - 106 пожара. Умишлено причинените са осем, а естествените са четири. За близо 230 пожара причините остават неизвестни, но повечето от тях са причинени поради безотговорност на земеделските стопани при паленето на стърнища. Преките щети от опожарената дървесина и фиданки досега възлизат са 346 720 лева.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK