МВР подготвя промени в Наказателния кодекс заради кражбите на коли

МВР се събира на Национално съвещание през септември, за да набележи поредица от законодателни, организационни и практически мерки за ограничаване на кражбите на автомобили. Решенията ще засегнат и дейността на автокъщите, целта е да се спре регистрацията на коли с пренабити номера.

Доклад с предложения в тази насока вече са изготвили главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов и директорът на Национална служба "Полиция" ген. Василев Василев. Предвиждат се и промени в Наказателния кодекс (НК). "По въпроса дали е необходимо да съществува чл. 346 от НК , моето лично мнение е, че там се говори за противозаконно отнемане на МПС, нещо като полукражба, а това си е чиста кражба", каза Петканов.

По мнението на специалисти въпросният текст облагодетелства престъпниците в бранша, тъй като по него те получават по-ниски присъди до осем години, докато при кражбата наказанието е до 10 г. Юридическият трик е в разликата между кражба и противозаконно отнемане. В първия случай трябва да се докаже, че крадецът е имал цел да присвои откраднатото. По тази причина обвиняемите заявяват, че са взели колата за малко с намерение да я върнат. Така биват осъждани за отнемане, вместо за кражба.


Грабежите и кражбите на МПС имат най-голям дял в престъпността в страната и са с най-ниска степен на разкриваемост. За първите шест месеца от годината в страната са откраднати 5040 коли, а това е 12-13 процента от всички престъпления. В същото време разкриваемостта при тях е 10.2 на сто, изтъкна Петканов.

От началото на годината са извършени 16 автограбежа над чужденци, съобщи още министърът. Престъпленията срещу чуждите туристи започвали още по пътя им към курортите.

"Без да има доказателства, аз съм убеден, че бандитите получават информация от Гранична полиция и митниците и нападат предварително набелязани жертви", каза Петканов. Чуждите туристи са обект най-вече на дребни кражби и на измами по обменните бюра.

Директорът на РДВР - Бургас, генерал Красимир Петров е предложил мерки за по-добър контрол на бюрата за обмяна на валута, заяви министърът. Той припомни, че още в началото на лятото са направени промени в наредбата за обменните бюра, но въпросът още не е решен. "МВР засили полицейското присъствие в курортите Слънчев бряг и Златни пясъци, взети са мерки, които да гарантират сигурността на чужденците, но за съжаление такива явления се срещат", добави той.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK