Ще се въвежда туристическа такса за общините

Следващата година ще бъде въведена туристическа такса, която ще остава в общините. Местните ръководства заедно с общинските съвети ще изработят програми за изразходването на средствата от този фонд. Това предвиждат подготвените промени в Закона за местните данъци и такси, обяви зам.-министърът на икономиката Димитър Хаджиниколов на проведения в неделя в Слънчев бряг форум по проблемите на туризма.

Промените ще влязат в сила от 1 януари 2003 г. По думите на зам.-министъра 70 на сто от българския туризъм е съсредоточен на Черно море като база и приходи от нея. “Туризъм на национално равнище не се прави. Той е на място в общините и регионите. А представители на браншовите организации трябва да получат 50% от местата за управление”, посочи Хаджиниколов. Според него, ако досега се е акцентирало върху повишаването на интереса на частните собственици, оттук нататък стремежът в отрасъла трябва да бъде към повишаване качеството на туристическия продукт и предлаганите услуги. Той посочи необходимостта от инвестирането в една национална реклама, която да представи новите възможности на България.

Кметове на черноморски общини поискаха финансова децентрализация и помощ за изграждане на инфраструктурните обекти - пречиствателни станции, електрически подстанции и сметища. “Общо 235 млн. е задължението на държавата към общините и те сами не могат да се справят с належащото строителство”, припомни кметът на Поморие Георги Трухчев. Представителят на немския туроператор “Некерман” Христо Колев предупреди, че с нарастване на туристите капацитетът на двете летища - във Варна и Бургас, ще се окаже недостатъчен.


Да се признае официално международният туризъм за “износ на място”, поднормативните актове да гарантират контрола на туристическата дейност, а туроператорите да наемат студенти по съответните специалности на пробна практика във фирмите си, за да не напускат страната, след като завършат, предложи зам.-ректорът на Икономическия университет във Варна г-жа Ракаджийска.

Според шефа на Дирекцията за национален строителен контрол Недко Младенов процесът на приватизация, извършен без да се продава и земята под хотелите, е заложил бомбата “незаконно строителство”. Оттам нататък отговорността е на общините за планирането и на съда - за контрола на строителството в курортите.

Президентът Георги Първанов, който откри форума, посочи като приоритет решаването на въпросите с инфраструктурата и рекламата. Според него държавата е длъжник на туристическия бизнес. Той щял да покани президентите на държавите от Централна Европа да почиват у нас и щял да съдейства за организирането на специални промоции, а също и на рейдове за чуждестранни журналисти. “Туристическият бизнес осигурява около 13% от брутния вътрешен продукт на страната и има решаващ дял за онези 1.2 млрд. лв. - за 2001 г., и 1.5 милиарда - за тази година в бюджета”, посочи президентът.

В работната среща в Слънчев бряг участваха още областните управители на Бургас, Варна и Добрич, кметовете на 13 черноморски общини, представители на браншови организации и на туроператорски фирми.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK