Нови протести край морето за земи и срещу незаконни строежи

Ново огнище на напрежение се заражда в Резово. Жителите на селото подготвят протестни действия. Те настояват да бъде извършена проверка на документацията за върнатите земи покрай морето. Изпратили се три жалби до Министерския съвет и областната управа, но без резултат, съобщи в неделя Коста Будаков от инициативния им комитет. Още експремиерът Иван Костов е разпоредил на тогавашния областен управител Кирил Козарев да бъде извършена такава проверка на местно ниво в най-кратки срокове. Тя и досега не е направена. Хората, които са имали земи край река Резвая, са получили само компенсаторни бонове срещу настояването им за връщане на земите в реални граници. Земите им сега се ползват за кариери за укрепване на реката. Само тъстът на депутата от предишния парламент Йордан Цонев Георги Якимов заменил земята си за 15 дка по плажната ивица. В момента се води дело за връщане на земята като общинска. Съдът трябва да се произнесе през септември, обясни кметицата на Резово Недялка Ружева. Според документите земите са били общинска собственост и са били извън регулация. По същото време Якимов е внесъл необходимите документи терени да влязат в селището. Това все още не е станало.

Жители на Созопол пък обявиха, че в сряда ще окупират Регионалната дирекция за национален строителен контрол, ако не бъде взето решение за събаряне на незаконните постройки на Каваците. Те искат да влязат във владение на законно върнатите им земи, върху които са построени къмпингите, стопанисвани от "Хелио-тур-с". Къмпингите "Каваци", "Златна рибка" и др. бяха приватизирани без земите под тях от бившия приватизационен фонд "АКБ Форес". От областната управа в Бургас съобщиха, че понеделник между областния управител Иван Витанов, Димитър Пенев от секретариата на Комисията по антикорупция към Министерство на правосъдието и кмета на Созопол Златко Николов ще се проведе среща по въпроса, а във вторник мястото ще посети секретарят на комисията Димитър Пенков, който ще направи съобщение за медиите.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK