Плевенска аптека отпускала наркотични вещества с нередовни рецепти

Здравната каса в Плевен откри аптека, отпускала наркотични вещества чрез нередовни рецепти.  Проверката установила, че фармацевтите са давали 40 пъти дрогиращи медикаменти чрез рецептурни бланки, в които липсват изискваните по закон данни. Направено е предложение пред  Агенцията за лекарствата и лекарствените средства лицензът на тази аптека да бъде отнет, съобщи директорът на Районната здравноосигурителна каса в Плевен д-р Петър Керемедчиев. Той уточни, че крайната наказателна мярка се прилага за пръв път от плевенската здравна каса.

За допуснати неоспорими сериозни нарушения на още три аптеки  касата в Плевен ще приложи друго наказание - прекратяване на договора им, допълни д-р Керемедчиев.

Общо са проверени 29 аптеки в Плевенско. Наложените санкции на собствениците и аптекарите са 115 минимални работни заплати. Най-често срещаните нарушения са липса на обявени цени върху  опаковките на лекарствата, липса на софтуер за складовата наличност, обработка на рецептите от помощник-фарацевти при изричното изискване това да се прави от магистър-фармацевти, обясниха от касата. Натъкваме се на неприятно явление - аптеките затварят, когато си поискат, без да уведомяват гражданите и касата, коментира д-р Керемедчиев.  

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK