КАТ ще проверява щателно колите с пътници без предпазни колани

Служителите на КАТ ще проверяват подробно документите и изправността на автомобилите, в които има шофьор или пътници без предпазни колани, съобщи в четвъртък началник на направление "Пътна полиция" към Дирекция на полицията полк. Алекси Кесяков. В четвъртък беше отбелязана една година от началото на националната кампания "Да спасим 200 човешки живота! Да поставим предпазните колани!", като за този период за неползване на ремъците са били глобени над 70 000 шофьори и пътници. Отнемане на шест точки от талона и глоба от 30 лв. за шофьорите без предпазен колан предвижда новият Правилник за приложение на Закона за движение по пътищата. Той трябва да бъде приет до 26 октомври. Според сега действащия закон санкцията е отнемане на 1 точка и 20 лв. глоба.

От 1 септември 2001 г. до 25 август 2002 г. при тежки катастрофи са загинали 902 българи, а 7398 са били ранени. Убитите по пътищата са със 185 по-малко в сравнение със същия период миналата година, а пострадалите са намалени с 557. Тези резултати се дължат и на по-масовото ползване на коланите, убедени са организаторите на кампанията. Ако до миналото лято при движение в градски условия обезопасителните ремъци са се ползвали от около 3% от шофьорите, сега те се поставят от между 40 и 60% от водачите. По правило пътниците по-рядко слагат колан.

Световната статистика показва, че предпазните колани могат да спасят 30 процента от жертвите при катастрофи, отбеляза полк. Кисяков. Те могат да предотвратят някои от най-тежките травми при автомобилна злополука - черепно-мозъчната травма, воланната травма, при която кормилото се впива в гръдния кош на шофьора и може да доведе до спиране на сърдечната дейност и тежки увреждания, счупването на бедрените кости и др., твърдят лекари.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK