Министерството на труда ще плаща изцяло детските

От следващата година Министерството на труда ще поеме всички плащания по детските надбавки, съобщи вицепремиерът Лидия Шулева. Досега 75 на сто от тях се плащаха от социалното ведомство и останалите 25% - от общините. "Предложението вече е одобрено от финансовото министерство", обяви Шулева.

От 2003 г. прагът за получаване на детски надбавки ще стане 200 лв. на член от семейство, съобщиха от Министерството на труда. Досега родителите взимаха детски само при условие, че доходът на човек не надхвърля 150 лв. След увеличението на подоходния критерий броят на децата, които получават помощ, ще нарасне с около 150 000 и те ще станат общо около 1.3 млн. От Министерството на труда обещават, че до 2005 г. помощта за дете ще достигне 18 до 20 лв. месечно, а доходната граница - 240 лв. на член от семейство.В същото време недостигът в социалните плащания в общините към полугодието е към 10-12 млн. лв., каза Добринка Иванова, началник на дирекция "Финансова и стопанска дейност" в Министерство на труда. Подготвя се програма за осигуряване на средства за неразплатените помощи в кметствата за текущата година. "За шестте месеца на 2002 г. имаме известен недостиг от средства за социални помощи, но министерството прави всичко възможно да се осигурят необходимите пари", каза още Иванова.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK