Петканов извика помощ от Дъблин за конфискацията

Съществува опасност хората, които биха попаднали под ударите на подготвяния Закон за конфискация на имущество, придобито от престъпна дейност, да се опитат да напуснат страната или да декларират имоти чрез фалшиви документи. Това призна във вторник министърът на вътрешните работи Георги Петканов след среща с директора на ирландското Бюро за разследване на имущества, придобити от престъпна дейност, Феликс Маккена и главния юрист на звеното Бари Галвин.

Двамата пристигнаха в България специално за да съветват Петканов как да се справи с критиките срещу проектозакона, в който е използван главно опитът на Дъблин. "Всички въпроси, които вие ми задавате, аз ги задавам на тях. Вчера например те ме попитаха дали с представянето на законопроекта не сме подплашили престъпниците", обясни Петканов. Това според експертите било нормална реакция, защото още при гласуването на закона в Ирландия един от тримата най-големи мафиоти избягъл от страната заедно с милионите си.

Една от основните критики към проекта на Петканов е, че всеки проверяван в продължение на година ще трябва да доказва невинността си, а този период е достатъчен или да се намерят фалшиви доказателства, или да бъде съсипан почтен бизнес. "Фалшификациите могат да станат за последната година, но ние ще проверим данъчните декларации за 5-6 години назад", твърди министърът. Относно възможното оклеветяване на изрядни платци неговата теза е, че накрая всеки може да съди държавата.


Ирландците обаче обясниха, че при тях няма подобен срок, а целта е бързо гражданско производство, което да накаже виновните и да защити правата на честните. "Още през първия месец от влизането на закона през юли 1996 г. образувахме шест големи проверки", съобщи Маккена. Оттогава са извършени над сто конфискации на имущество за над 40 милиона евро и е наложен запор върху 30 милиона евро капитал. "Само трима от проверяваните опитаха да докажат законния произход на парите си, но и те не успяха", обясни Маккена.

Отнемането на активите в Ирландия се извършва от специално Бюро за криминално придобити активи. В него влизат митничари, данъчни, социални работници, полицаи и юристи. "Това са хората, които атакуват наркобосове, лица, които печелят от проституция и контрабанда, бели якички. Затова всички те са анонимни - така ние гарантираме сигурността им. Освен това всяка седмица аз лично правя проверка на работата им и така ги следя колко са ефективни и дали са корумпирани", обясни Маккена. Откакто действа законът в Ирландия, има само едно дело, заведено в Страсбург, и то е отсъдено в полза на държавата, похвали се ирландецът. Той обаче призна, че няма нито една проверка срещу политик, за който има данни, че е забогатял незаконно.

Петканов заяви, че не се притеснява от критиките на юристите, защото "като се съберат двама адвокати, винаги се лансират три тези". "Не споделям виждането, че законът ще удари само дребните риби. Друг е въпросът дали правозащитните органи ще намерят кураж", обясни министърът. Според Петканов дори да няма конфискация, проверените ще извадят наяве имуществото си и ще тябва да платят данъци, което също било "полза".

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK