Държавата предлага 100 000 души на работодателите

"Законът за социално подпомагане предвижда от следващата година 100 000 души да бъдат включени в програмата "От социални помощи към осигуряване на заетост", съобщи в сряда заместник-министърът на труда Христина Христова след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

На практика на предприемачите, които ще наемат тези хора, държавата ще плаща 100 лева плюс осигуровки за всеки служител. Христова обясни, че програмата ще осигурява на незаетите не само работа, но и трудов договор. Предприемачите, които искат да се включат в проекта, трябва да разкриват работни места в общественополезни дейности като озеленяване, саниране на сметища и жилища, екодейности, възстановяване и поддържане на паметници на културата. От Българската стопанска камара обясниха, че новата мярка ще позволи на работодателите да наемат хора на непълно работно време или за по-кратък срок, което е изгодно за собствениците на фирми. "Ако безработните откажат предложената работа обаче, помощите им ще бъдат спрени за една година", заяви Христова. Само бременните жени, майките с деца до 3-годишна възраст и болните ще могат да избират дали да работят или да получават помощи.

В сряда социалните партньори приеха и Наредба за изплащане от държавата на присъдена издръжка. Тя вече ще е 80 лева при сегашни 30 лева.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK