Новите кафенета край НДК ще имат светещи колони и стени от стъкло

Архитект Атанас Панов спечели архитектурния конкурс на Столична община за трите кафенета около НДК, които ще заменят сега съществуващите, научи "Дневник" от главния архитект на столицата Стоян Янев. В конкурса са участвали общо шест проекта. С това първият етап за отдаване на концесия за 15 години на обектите приключи. Предстои вторият етап за избор на концесионерите, каза секретарят на общината Асен Дюлгеров. Това ще стане чрез тръжна процедура до края на годината. Амбициите на общината са следващото лято сегашните пластмасови столчета и маси около НДК да бъдат заменени с нови модерни кафе-сладкарници.

Архитектурното решение и на трите кафенета е идентично, като е търсена хармонията с околното пространство и природата, каза архитект Панов. Стъклото е основният материал. Светещите колони са вдъхновени от опакованите дървета на Кристо Явашев и наподобяват лампите на дизайнера Инго Маурер, като служат едновременно за опора и осветление. Над колоните покривът е пробит и така се постига ефектът, че се намирате под открито небе, защото, ако се погледне отдолу, стъклото отразява светлината на колоните. Стъклени витрини опасват кафето, като по този начин не се чувства границата между вън и вътре, обясни архитект Панов.

Разходите по изработването на единния архитектурен проект са за сметка на бъдещите концесионери. Те ще бъдат избрани чрез присъствен конкурс. Депозитът за участие е 5000 лева. Трите кафе-сладкарници трябва да бъдат издигнати до една година след подписването на концесионния договор.


Според финансово-икономическия анализ на "Евролекс България" ООД необходимите инвестиции за изграждането на трите обекта ще са около 800 хиляди лева. Сметките показват, че те ще се възстановят за три години от концесията при средна посещаемост от 750 хиляди души годишно. Предвижда се заведенията да работят от 8 сутринта до полунощ. В тях ще се сервират топли напитки, безалкохолни и алкохолни питиета, сладкарски и сладоледени изделия.

Едното кафене ще бъде откъм улица "Фритьоф Нансен" и булевард "Патриарх Евтимий", другото - в градината на ъгъла на булевардите "Патриарх Евтимий" и "Витоша", а третото - срещу пилоните на НДК. Две от заведенията са с площ от 220 квадратни метра и с капацитет 93 места. Необходимите минимални инвестиции за всяко едно от тях са около 200 000 лева. Трето кафене е с площ от 415 квадратни метра и със 166 места, а нужните първоначални инвестиции са 332 000 лева.

Бъдещите концесионери трябва да представят банкова гаранция в полза на Столична община от 10 на сто от договорените инвестиции, но не по-малко от размера на три периодични плащания от годишното концесионно възнаграждение. Размерът на концесионната цена ще бъде конкретно определен от подадената в конкурса оферта на спечелилия кандидат. Условията за двете по-малки кафенета са при подписването на договора концесионерът да плати еднократно на Столична община най-малко 16 000 лева. Годишната сума, която трябва да превежда концесионерът на общината, е не по-малко от 13.2% върху приходите от концесионната дейност, но най-малко 47 600 лева за едното заведение и 42 500 лева за другото. За най-голямата виенска сладкарница общината иска минимум 20 000 лева в деня на подписването на договора и годишно не по-малко от 15.5% върху приходите от концесионната дейност, но най-малко 80 000 лева. Годишните суми по договора ще се превеждат по банков път на 12 равни месечни вноски. Концесионерите се освобождават от задължението да плащат годишното възнаграждение до пускането на обекта в експлоатация, но не повече от една година от подписването на договора.

Правата и задълженията по концесионния договор не могат да се прехвърлят на трети лица. Концесионерът има право да сключва подизпълнителски договори за отделни дейности, но без да им прехвърля изключителни права.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK