"Главболгарстрой" ще строи за "Газпром" срещу гориво

"Газпром" ще възложи на "Главболгарстрой" изграждането на обекти за 51 млн. долара през следващите две години, съобщи в неделя вицепремиерът Костадин Паскалев пред националното радио. Паскалев беше начело на бизнесделегацията при визитата на президента Георги Първанов в Москва, по време на която президентът се срещна с шефа на "Газпром" Алексей Милер. Паскалев подписа меморандум между министерство на регионалното развитие и "Госстрой". Уговорката за строителството е част от предложението на българската страна 30% от доставките на руски природен газ да стават срещу износ на български стоки и строителство. "Главболгарстрой" беше фаворит и при преговорите на бившия вицепремиер Евгений Бакърджиев с "Газпром", като компанията имаше основна роля в договорените от предишното правителство бартерни сделки срещу енергийни доставки.

На разговорите с ръководството на "Газпром" е постигнато споразумение за четирикратно увеличение на транзита на руски природен газ за Гърция и подписване на договор за транзит за Сърбия, съобщи още Паскалев. По думите му

руският газов монополист започва проучване за транзита на руския природен газ през България и за Италия. Проектът беше разискван при срещата на италианския премиер Силвио Берлускони със Симеон Сакскобургготски у нас през пролетта. Увеличение на потреблението на руски природен газ в България била друга обсъждана тема на срещата с Алексей Милер. "Газпром" се съгласи "Булгаргаз" да изгради отклонения от транзитния газопровод към Югозападна България, за да се газифицира района, каза още Паскалев. Създадените газоразпределителни дружества в Петрич, Кюстендил и Дупница на практика не работят, макар да изградили мрежата си в тези градове. Те имат и лицензи за разпределение. Съгласието на "Газпром" означава, че руската страна ще плаща по-малко за транзита за Гърция. Съседната страна използва около 6 млрд. куб. м газ годишно и очаква след изграждането на нови енергийни мощности потреблението да се увеличи с 2 милиарда куб. м.


Руски компании ще участват в търговете за дистрибуция на газ, каза още вицепремиерът. По време на срещата е било обсъдено навлизането на руските инвеститори и поевтиняването на природния газ за битовите потребители.

Руски компании проявявали интерес към приватизацията на седемте електроразпредителни дружества и тецовете "Варна", "Русе" и Бобов дол, заявил президентът Владимир Путин. Паскалев получил уверенията на руския си колега Алексей Кудрин, че до края на годината Русия ще достави свежо ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй" за 35 млн. долара. Доставката е част от схемата за погасяване на около 100 млн. долара дълг на Москва към България. Досега от него са погасени 15 млн. долара.

"Поискахме подкрепата на Русия за реализирането на нашето намерение да бъдем домакин на регионалния енергиен център на Балканите като нашите аргументи са, че през България се транзитира голямо количество руски природен газ, заяви и президенският съвет Никола Карадимов. Според него, ако ще се изгражда втора атомна електроцентрала, тя вероятно ще бъде предложена на концесионни начела при открити конкурсни процедури, а инвеститорът ще бъде избран според най-изгодна за България оферта. Концесията означава пълен финансов ангажимент на концесионера срещу правото да експлоатира съоръжението в рамките на концесионния срок, допълни Карадимов. Очаква се в близко време енергийното министерство да представи анализи за строителството на централата според енергийния баланс на страната.

Руската страна прие с разбиране българската позиция за равностойно представителство в петролопровода Бургас - Александруполис, съобщи президентът Георги Първанов. Ние настояваме тази позиция да бъде записана в меморандума, а в търговското споразумение, което ще съпътства пакета документи, да се конкретизират нещата, обясни той. Изграждането на нефтопровода ще струва около 680-700 млн. евро. Подписването на меморандума за създаването на дружество между България, Гърция и Русия - "Трансболкан пайплайн", се бави, тъй като гръцката страна поставяше условия за неравномерно разпределение на дяловете в проекта. Тя настояваше в устава на дружеството да бъде записано, че държавите могат да увеличат дела си според привлечения капитал, което е неприемливо за България. Преди седмица енергийният министър Милко Ковачев след визитата си в Атина съобщи, че Гърция приема българското искане за равно участие. Неотдавна и Костадин Паскалев каза, че очаква меморандумът между трите страни да бъде подписан до края на годината.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK