Надбавките за деца с трайни увреждания се изплащат в срок

Досега няма сигнали за забавяне при изплащането на детските надбавки и помощи за деца с трайни увреждания, съобщи вицепремиерът и социален министър Лидия Шулева, предаде БТА. За детски надбавки за периода от януари до август са изплатени общо 123 милиона лева. В новия им размер от 15 лв. добавките са изплатени за 852 472 деца. За семейни помощи от държавния бюджет са осигурени общо 228 млн. лева.

С промените в Закона за семейни помощи и с регламентираното в Закона за защита, рехабилитация и социална интеграция на инвалидите, за деца с трайни увреждания са предвидени общо 58 лв. месечна помощ. А също и еднократна помощ от 100 лв. и месечна помощ от 100 лв. за отглеждане на детето до двегодишна възраст, припомни Шулева. 436 643 лв. са изплатени за надбавки на семействата на деца с трайни увреждания.

За периода от януари до юли т.г. за деца с увреждания до 18 г., отглеждани от неосигурени родители, са изплатени месечни добавки /28 лв./, регламентирани в Закона за социална рехабилитация, за 3 200 деца. Общият изплатен размер е 632 225 лева.

А изплатените месечни добавки за осигурените родители на 6 943 деца с увреждания са 777 686 лв. от април до юли, добави Шулева. Осигурени са и 176 500 лв. за 1 576 деца с увреждания, отглеждани от пенсионери.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK