Милен Велчев - финансов министър на годината

Авторитетното икономическо списание Euromoney обяви в последния си месечен брой Милен Велчев за финансов министър на годината. Под заглавие "Велчев занесе своите умения за управление на дълг обратно у дома" списанието припомня, че преди да стане финансов министър в българското правителство той е бил вицепрезидент в поделението за развиващи се пазари в "Мерил Линч" в Лондон, а преди това служител в българското външно министерство. Според самия Велчев единственият друг банкер, напуснал "Мерил Линч", за да стане финансов министър, е Доналд Рийган - бившият финансов министър в администрацията на американския президент Роналд Рейгън през 80-те години. Името на Рийган се свързва с драстичното намаляване на данъците и по времето на Рейгън.

Списъкът с постиженията на Милен Велчев, които мотивират Euromoney да му присъди наградата си, започва с операциите, които той води по преструктуриране на външния дълг. Останалите постижения на българския министър включват още постигнатото тригодишно споразумение с МВФ, увеличаването на кредитния рейтинг на България и продажбата на четвъртата по големина банка в България "Биохим". Самият Велчев заявява пред списанието, че си поставя за цел да надхвърли 500 милиона долара приходи от приватизация само чрез три сделки - "Биохим", БТК и "Булгартабак". Като се има предвид, че две от тях все още не са приключили според договорените досега цени все още не му достигат около 100 милиона долара, за да постигне тази цел. Наградата на изданието се очаква да бъде официално връчена на българския министър в понеделник във Вашингтон.

Също в септемврийския си брой списанието регистрира подобряване на позициите на България в класацията си за риск при развиващите се икономики. През март Euromoney проведе анкета сред така наречените институционални инвеститори и половин година по-късно поставя България редом с Унгария сред страните със значимо подобрение.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK